Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema više

Ptičja gripa klaonicu nojeva iz Virja odvela u propast

\' pod 29 04 2004...koprivnica rinora...nova firma...rasinja...nojevi... snimio: josip maljak\'
ARHIV VL-a
26.01.2011.
u 12:00

Stečajni upravitelj kao jedinu imovinu u klaonici zatekao je nekoliko stolova i stolaca

Klaonica nojeva u Virju nedaleko od Koprivnice, koja je po opremljenosti i tehnologiji prilikom otvaranja prije osam godina bila broj jedan u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a ujedno i jedina na tim prostorima s izvoznom dozvolom za zemlje Europske unije, otišla je u stečaj.

Dobar posao

Time je završena višegodišnja agonija poduzeća u čije je pokretanje uloženo više od 12,5 milijuna kuna, pretežito novca koprivničke Veterinarske stanice i Gratita iz Virja, koji su, uz tri uzgajivača nojeva, bili i njegovi osnivači.

– U to vrijeme sve je govorilo o dobro uloženom novcu jer je nojevo meso bilo cijenjeno i iznimno traženo na europskom tržištu, a uzgoj nojeva se širio Hrvatskom. Međutim, sve je uništila ptičja gripa – prisjeća se Danimir Kolman, direktor Veterinarske stanice, koja se bavila i uzgojem.

Stoga, tvrdi Kolman, ulazak u posao nije bio rizičan. To potvrđuje podatkom da je otvaranje klaonice dočekalo čak desetak tisuća tovljenih nojeva na hrvatskom tržištu, a još ih je toliko bilo na ponudi iz susjednih zemalja. Meso se isporučivalo kupcima u Belgiju i Njemačku, s time da su se otvarala i nova tržišta.

Međutim, s pojavom ptičje gripe u Hrvatskoj je došlo do potpune zabrane prometa nojevim mesom, tako da je klaonica smanjivala proizvodne kapacitete, da bi na kraju zatvorila vrata, a uzgajivači su u bescjenje panično rasprodali nojeve.

Time je klaonica ostala bez sirovine, a u Hrvatskoj je u potpunosti prestao uzgoj nojeva, iako je to sve donedavno bio vrlo isplativ posao.

Čudna ovrha

– Kad se stišala bura oko gripe, mogli smo nastaviti s radom, ali više nije bilo tovljenika u Hrvatskoj niti u susjednim zemljama, tako da smo morali odbiti sve kupce – navodi Kolman.

Stoga se osim stečaja klaonice drugo i nije moglo očekivati. Poduzeće je stečajnog upravitelja Nenada Homara dočekalo gotovo bez ikakve imovine – zatekao je tek nekoliko stolaca i stolova, nedovoljno da se namire i osnovni troškovi provedbe stečaja.

– Klaonica je već prije ovrhom postala vlasništvo Gratita, tako da za namirenje ostalih vjerovnika nije ostalo ništa – kaže Homar.

S novonastalim stanjem poprilično su iznenađeni u Veterinarskoj stanici jer su u istovjetnom omjeru od 45 posto s Gratitom bili većinski suvlasnici poduzeća.

– Naša potraživanja prelaze 2,5 milijuna kuna te je stoga neobjašnjivo kako se mogao naplatit samo Gratit, a da mi kao suvlasnici o tome nismo bili obaviješteni, a nismo bili obaviješteni ni o pokretanju stečaja – čudi se direktor koprivničke Veterinarske stanice Danimir Kolman.

On daje naslutiti kako zbog takvog razvoja situacije priča o virovskoj klaonici nojeva neće završiti samo s provedbom stečaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije