Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kohezijski fondovi

Prvo vrijednosti EU pa novac

Guenther Oettinger
Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
24.04.2018.
u 21:55

Kod dodjele novca, uzimat će se u obzir puno širi kriteriji, među ostalim i napor koji određena država ili regija ulaže u migrantskoj politici.

Poljska, Mađarska i druge države članice EU iz srednje i istočne Europe mogle bi ostati uskraćene za više desetaka milijardi eura u novom višegodišnjem financijskom okviru EU u kojem Europska komisija planira predložiti da se isplata novca iz fondova kohezijske politike veže i uz poštovanje vrijednosti na kojima počiva EU. Prema nacrtu prijedloga, koji će biti objavljen 2. svibnja, ali u koji su novinari Financial Timesa imali ekskluzivan uvid, program financiranja kohezije u novom VFO-u za razdoblje 2021.-2027. zvat će se “kohezija i vrijednosti”.

I osim dosad jedinog kriterija za raspodjelu novca, zaostajanja BDP-a po glavi stanovnika za prosjekom čitave EU, uzimat će u obzir puno šire kriterije, među ostalim i napor koji određena država ili regija ulaže u migrantskoj politici. S obzirom na to da se vlasti u Mađarskoj i Poljskoj sukobljavaju s Komisijom upravo na pitanju migrantske politike, ali i općenito na pitanju (ne)poštivanja vrijednosti EU poput vladavine prava, takvim prijedlogom Komisije te bi dvije zemlje u novom sedmogodišnjem europskom proračunu mogle dobiti osjetno manje novca nego u sadašnjem ili prijašnjim proračunima.

Riječ je tek o neslužbenom nacrtu, a nakon što Komisija iznese svoj prijedlog, o njemu će se tek povesti velika rasprava među državama članicama u Vijeću EU, gdje će posao oko provođenja tad već usuglašenog VFO-a u zakonsku regulativu Unije vjerojatno zahvatiti i Hrvatsku kad bude predsjedala Vijećem u prvoj polovici 2020. No, usvoji li se takav Komisijin prijedlog koji bi kohezijske fondove vezao uz puno šire kriterije, to će utjecati i na povlačenje novca za projekte u Hrvatskoj. Kohezijski fondovi EU financiraju 80 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj, što je drugi najveći udio u EU nakon Portugala (podaci su to Komisije za razdoblje 2015.-2017.).

Pelješki most pojedinačno je najveći projekt koji se financira iz fondova kohezijske politike EU u Hrvatskoj. Iako Hrvatska u EU nije percipirana kao država u kojoj se krši vladavina prava i druge europske vrijednosti, kao što je to slučaj s percepcijom Poljske i Mađarske, prijedlog Komisije uveo bi, barem prema pisanju FT-a koji je imao uvid u nacrt dokumenta, i kriterije koji se tiču obrazovnog sustava, nezaposlenosti mladih ili inovativnosti projekata.

Komentara 5

PL
@ploto@
22:09 24.04.2018.

Očito da EU migrantsku politiku vodi Soroš,koji je nadređen smiješnim odnarođenim EU birokratima,koji nemaju pojma niti tko ih je poslao u EU institucije,niti koga trebaju zastupati.Ne postoje nikakve EU vrijednosti,nego je to eufemizam za nametanje stavova jedne kriminalne oligarhije kojaa je zapravo paralelni centar moći kojeg nitko nije birao na izborima,a upravlja sa EU.

DO
dom7
22:35 24.04.2018.

Ovakvu ucjenjivacku EU treba napustiti ili zemlje se povezati koje ne zele ko psici samo klimati glavom npr. kao mi...

KA
KaraMarko
07:26 25.04.2018.

Sto ti EU politicari nevode sebi doma muslimane kad ih toliko vole i stalno kritikuju Poljsku,Madjarsku ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije