Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nehammer u posjeti

Prvo razgovor o Schengenu, a onda o opskrbi plinom iz Omišlja

EU leaders meet in Brussels
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
1/3
23.11.2022.
u 06:30

U Zagrebu bi se trebalo razgovarati o austrijskim dvojbama i zabrinutostima, i pronaći rješenje na obostranu korist

Austrijski kancelar Karl Nehammer danas dolazi u Hrvatsku te će se prvo u Zagrebu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, a sutra obići LNG terminal na Krku, gdje će mu se pridružiti i predsjednik vlade savezne države Bavarske Markus Söder.

Iako je posjet planiran s temom energetike, jer je i Austrija zainteresirana za opskrbu plinom iz Hrvatske, od prošlog vikenda dobio je i snažnu političku dimenziju, nakon što je austrijski ministar unutarnjih poslova u dva navrata iznenada izrazio skepsu o širenju Schengena, uoči glasovanja o primanju i Hrvatske u taj prostor 8. prosinca.

Austrija je naglo iskočila iz već gotovo dogovorenog smjera oko hrvatskog ulaska u Schengen, relativizirajući – ali istovremeno pazeći da ni jednom izravno ne spomene Hrvatsku – smisao širenja schengenskog prostora koji, po njima, ne funkcionira.

Takva reakcija nije naišla na odobravanje u Bruxellesu. Činjenica je da se pritok imigranata u Austriju, kao i drugdje u Europi, povećava, posebice onih koji nisu nigdje registrirani, no treba reći da gotovo 95 posto od njih 75.000, koji su stigli ove godine, dolazi preko Srbije i Mađarske. Hrvatska ustraje u tome da je bolja regulacija, ali i reforma Schengena lakša ako se u njega uključi Hrvatska.

U Zagrebu bi se trebalo razgovarati o austrijskim dvojbama i zabrinutostima, i pronaći rješenje na obostranu korist. S druge strane, Austrija, ali i Bavarska, zainteresirane su za kapacitete i širenje LNG-a tako da se i ovim vidi da je uloga krčkog LNG terminala u sustavu sigurnosti europske opskrbe plinom prepoznata i izvan granica Hrvatske i da Hrvatska, pogotovo u ovoj geopolitičkoj i sigurnosnoj situaciji nakon agresije Rusije na Ukrajinu, postaje energetski hub za ovaj dio Europe. 

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Komentara 1

CR
crocro
07:26 23.11.2022.

Ministar protiv, kancelar za. Na ovome svijetu nije ništa slučajno osim slučajnog niza brojeva. Ne mogu isticati mišljenje šire populacije, ali osobno pretpostavljam da su kontradiktorne izjave i mišljenja dobro izrežirane kao npr: "Ti ministre iznenada udari da se šokiraju, a ja ću, kao biti iznenađen, pa kada odem razgovarati u terminalu na Krku, ovisno o rezultatu razgovora, malo ću strasti smiriti i ipak obećati taj njihov ulazak u Schengen, jer moja riječ ima veću težinu od tvoje". Pa naravno, da je Austrija svjesna opredijeljenosti europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u Schengen, pa si Austrija kao civilizirana zemlja ne može dopustiti sramotu soliranja i iskakanja iz dogovora, tim više što se jasno sama deklarirala za podršku ulaska Hrvatske u Schengen. Također znaju da bi njihova vanjska politika postala nevjerodostojna u očima cijeloga svijeta, što si oni ne mogu dopustiti. Tako da sam i dalje mišljenja da je ovo unaprijed režirani scenarij kako porofitirati od podrške Hrvatskoj za ulazak u Schengen. Ako sam u krivu ja se ispričavam i neka mi oproste na krivom mišljenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije