Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj

Prvi se u knjigu upisao predsjednik Austrije Heinz Fischer

Barbara Prammer
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
05.08.2014.
u 12:38

Samo u ponedjeljak prijepodne u knjigu se je on line upisalo 1.700 osoba, što je potvrda da su mnogi Austrijanci Barbaru Prammer poštivali i voljeli kao političarku i kao ženu koju su krasile ljudske vrline.

Povodom smrti predsjednice austrijskog Parlamenta i bivše ministrice za žene, socijaldemokratkinje Barbare Prammer, u utorak je u austrijskom Parlamentu u Beču otvorena knjiga žalosti, u koju se je prvi upisao predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Potom su se u knjigu, namijenjenu predstavnicima Parlamenta, Vlade i drugih javnih austrijskih institucija upisali i drugi i treći predsjednik Parlamenta, pučanin Karlheinz Kopf i slobodnjak Norbert Hofer, te predsjednica Saveznog vijeća Parlamenta Ana Blatnik.

Za austrijske građane otvorena je posebna knjiga žalosti, u koju se svi zainteresirani mogu upisati u Parlamentu svaki dan od 8 do 17 sati do dana ispraćaja. Samo u ponedjeljak prijepodne u knjigu se je on line upisalo 1.700 osoba, što je potvrda da su mnogi Austrijanci Barbaru Prammer poštivali i voljeli kao političarku i kao ženu koju su krasile ljudske vrline.

Lijes s posmrtnim ostacima bit će u četvrtak ujutro prebačen u Parlament, gdje će se toga i slijedećeg dana Austrijanci moći oprostiti od preminule predsjednice.

U subotu prijepodne ispred zgrade austrijskog Parlamenta od Barbare Prammer javno će se na trgu ispred zgrade Parlamenta oprostiti austrijski državni vrh, parlamentarni zastupnici, savezni ministri te mnogobrojni prijatelji i uzvanici iz zemlje i inozemstva. Među njima i austrijski predsjednik Heinz Fischer i savezni kancelar i pokojničin stranački kolega Werner Faymann.

Zbog opraštanja od predsjednice austrijskog Parlamenta, u subotu će na snazi biti posebna regulacija prometa, a tzv. bečki Ring, gdje se nalazi i zgrada Parlamenta bit će, kako bi ispraćaju mogli nazočiti i brojni zainteresirani Austrijanci, zatvoren za promet.
Po želji obitelji, Barbara Prammer neće imati državni sprovod i biti će pokopana bez nazočnosti javnosti, u najužem obiteljskom krugu, na Središnjem groblju u Beču, navode mediji.

Novi predsjednik ili predsjednica austrijskog Parlamenta iz redova socijaldemokrata bit će izabran/a na posebnom zasjedanju Nacionalnog vijeća, 2. rujna ove godine. Do tada će dužnost predsjednika Parlamenta obnašati njegov drugi predsjednik Karlheinz Kopf.

Austrijski državni vrh, kao i cijela Austrija, duboko su potreseni preranom smrću Prammer, koja je na čelu Parlamenta bila od 2006. godine. Umrla je u subotu 2. kolovoza u Beču, nakon duge i iscrpljujuće borbe s zloćudnom bolešću u 61. godini života.

>>Preminula predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije