Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za život

Prvi put u Hrvatskoj: Ženi uklonili tumor iz oka

operacija
M. Prpić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
02.04.2010.
u 07:30

– Iznenada su se javile smetnje vida. I ne misleći da se događa nešto ozbiljno, otišla sam po pomoć u privatnu oftalmološku ambulantu, ali me liječnik odmah uputio specijalistima u osječku bolnicu.

S dijagnozom melanoma u oku, koji je među rijetkim, ali i najzloćudnijim tumorima, prije otprilike dva i po mjeseca suočila se 44-godišnja Osječanka Zrinka Horvat. Tumor veličine 16 puta 10 milimetara zauzimao je veliki dio unutrašnjosti oka kojemu je promjer 22 milimetra, ali prvi alarm “upalilo” je desno, zdravo oko.

Nisam se bojala

– Iznenada su se javile smetnje vida. I ne misleći da se događa nešto ozbiljno, otišla sam po pomoć u privatnu oftalmološku ambulantu, ali me liječnik odmah uputio specijalistima u osječku bolnicu. Otkriven mi je melanom u oku i hitno su me poslali u Zagreb, u KB Sveti Duh. Danas se osjećam odlično, nemam bolova, a i vid mi se malo vraća, što mi ulijeva nadu da će biti bolje. Sve je do sada prošlo dobro pa valjda će tako biti i dalje – vjeruje gospođa Novak. I koliko joj je god teško bilo, nije se, kaže, bojala jer je imala pomoć i podršku i liječnika i medicinskih sestara.

– Njihova je staloženost i mirnoća djelovala i na mene – uz osmijeh govori ta mlada žena. Jučer je u Svetom Duhu njezin liječnik, kirurg dr. Borna Šarić koji se već dvadesetak godina bavi tumorima, obavio prvu postoperacijsku kontrolu.

– Precizna dijagnoza pacijentice je melanom žilnice, jednog od unutarnjih omotača oka u stražnjoj polovici oka. Tu je bujao, gurao mrežnicu i popunjavao unutrašnjoj oka. Izvana se ništa ne može primijetiti sve dok tumor ne prekrije vidni živac i centar za vid. Kod tako zloćudnih tumora koji jako narastu nije rijetkost da se pacijentu mora ukloniti oko jer je prioritet spašavanje života – govori dr. Šarić. Dodaje da su se hrvatski pacijenti s tumorima oka koji su trebali kirurško liječenje desetljećima liječili u inozemstvu, najčešće u Essenu i Berlinu, što državu košta oko 20.000 eura po pacijentu.

– Zahvaljujući dostignutim tehničkim standardima i educiranim kadrovima, odlučili smo ovu mladu ženu liječiti u Hrvatskoj, čime je postala naša prva pacijentica s melanomom u oku koja je podvrgnuta vrlo složenoj i iznimno osjetljivoj operaciji. Inače, ovakve se operacije rade u malom broju zemalja na europskoj razini, samo u četiri-pet centara – kaže dr. Šarić te naglašava da je suradnjom dviju bolnicu, dviju liječničkih ekipa, one iz Svetoga Duha i KBC-a Rebra, pacijentici spašeno oko, a desetak dana nakon operacije ima i naznake vida.

U prvoj fazi liječenja gospođa Zrinka Novak trebala je zračenje tumora postupkom brahiterapije.

U Centru za iradijaciju tumora na Rebru to je rutinska metoda liječenja koja se kod malih tumora primjenjuje već godinama. Dr. Nenad Vukojević na Rebru pacijentici je ugradio radioaktivnu pločicu na oko, na mjestu gdje leži tumor, koja je osam dana zračila tumor. Naravno, znalo se da samo zračenje zbog velikih dimenzija tumora neće biti dovoljno.

Tlak je bio na granici

– Nakon skidanja radioaktivne pločice, sačekali smo još mjesec dana da zračenje učini svoje i planirali operacijski zahvat kojim smo prvi put u hrvatskoj medicini kirurški uklonili tumor iz oka. Operacija endoresekcija melanoma žilnice izvedena je tehnikom “pars plana vitrektomija” – kaže dr. Šarić. Operaciju je trebalo pomno isplanirati jer je dodatni zahtjev u tako opsežnom i posebnom zahvatu i to da se pacijent za vrijeme operacije, koja je trajala pet sati, mora dovesti i održavati u stanju izrazito sniženoga krvnoga tlaka, za život gotovo graničnoga. Žilnica gdje se tumor nalazio puna je krvnih žila i velika je opasnost od eksplozivnog krvarenja. Kako je riječ bila o zahvatu izvan svakodnevne rutine, i anesteziologinja dr. Jadranka Skurić morala se dodatno pripremiti.

Komentara 9

OB
-obrisani-
23:41 02.04.2010.

Naši doktori su jedni od najboljih u svijetu ali su loše i oćajno plaćeni za svoj rad

LU
luena
10:11 02.04.2010.

Takve kao ti treba uklonit,nemres ti bez provokacija...To nema nikakvog smisla na jednu temu o ovoj zeni.

I6
i63
09:01 02.04.2010.

Dajte, raspitajte se malo bolje. Poznajem osobu koja je s istom dijagnozom prije par mjeseci na Rebru prošla identični postupak, nešto je starija i dobro se oporavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije