Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEDRO NEBO

Prvi puni Mjesec 2023. obasjao Hrvatske gradove

Zagreb: Prvi puni Mjesec u 2023. godini
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/22
06.01.2023.
u 21:51

Ove godine čeka nas još 12 punih Mjeseca

Večeras nebo krasi prvi ovogodišnji puni Mjesec. Fotoreporteri Pixsella ovom su prilikom snimili lijepe prizore u Zagrebu, Splitu i Zadru. Ove godine očekuju nas jedan plavi mjesec, te dvije pomrčine Sunca i Mjeseca, no na žalost, većina neće biti vidljiva iz Europe.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim danas, puni Mjesec moći ćemo gledati 5, veljače, 7. ožujka, 6. travnja, 5. svibnja, 4. lipnja, 3. srpnja, 1. kolovoza, 31. kolovoza, 29. rujna, 28. listopada, 27. studenog i 27. prosinca. Plavi Mjesec popularni je naziv za drugi puni Mjesec u istom mjesecu, koji ove godine imamo u kolovozu.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Prva pomrčina Sunca ove godine je tzv. hibridna pomrčina, a dogodit će se 20. travnja. Hibridna je zato što se u središnjoj fazi zapaža kao potpuna, a izvan nje kao prstenasta, objašnjavaju na portalu Vrijeme&Radar. Ona će biti vidljiva iz Australije, jugoistočne Azije i Mikronezije.

Druga pomrčina Sunca dogodit će se 14. listopada i bit će stalno prstenasta, te također neće biti vidljiva iz Europe, već u Sjevernoj i Južnoj Americi. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Niti s pomrčinama Mjeseca nećemo imati puno više sreće. Prva će se dogoditi 5. svibnja i bit će u polusjeni, no pomrčinu 28. listopada moći ćemo, uz vedro vrijeme, pratiti u Europi. Doduše, u maksimumu ove pomrčine u 22:15 sati nedostajat će tek 12 posto punog Mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije