Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spacex

Prvi komercijalni let u svemir: Kapsula Dragon poslana na ISS

SpaceX (1)
Foto: Reuters
1/3
08.10.2012.
u 09:40

Raketa je ispaljena s kapsulom Dragon točno u 20.35 sati po lokalnom vremenu, a nakon desetak minuta kapsula se odvojila od rakete te nastavila put do ISS-a

S platforme u Cape Canaveralu na Floridi, SpaceX je poslao raketu Falcon 9 u orbitu zemlje i time je odrađen prvi komercijalni let na Međunarodnu svemirsku postaju. Raketa je ispaljena s kapsulom Dragon točno u 20.35 sati po lokalnom vremenu, a nakon desetak minuta kapsula se odvojila od rakete te nastavila put do ISS-a.

Kapsula Dragon imala je na sebi 905 kilograma tereta koji će koristiti astronauti ISS-a. Prvi je to od nekoliko  komercijalnih letova koje je NASA dogovorila, a koji koštaju 1,6 milijardi dolara.

Spajanje Dragona i ISS-a predviđa se za srijedu poslijepodne po našem vremenu, a spajanje će se moći pratiti preko NASA TV-a. Drugi komercijalni let, odnosno misija CRS-2, predviđa se za sredinu siječnja 2013. godine.

Inače, SpaceX ima ugovor o transportu s NASA-om za 12 teretnih misija koje se trebaju izvesti do kraja 2014. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije