Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“STAGINGS”

Prva monografija o umjetniku Lovri Artukoviću predstavljena u Beču

monografija
Foto: platforma NOMAD
1/4
23.12.2023.
u 00:08

Kako stoji u izvješću Nomada, “publikacija je zamišljena kako bi proslavila umjetnikov osebujni talent i pružila opsežnu povijest njegova stvaralaštva od osamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, do recentnog umjetničkog djelovanja u Berlinu”.

"Stagings”, naziv je prve monografske publikacije posvećene jednom od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika Lovri Artukoviću, koja je nedavno predstavljena u Galeriji DIT. u Beču. Razgovor s vodećim hrvatskim i srednjoeuropskim slikarom i grafičarom vodila je umjetnička kritičarka Nicole Scheyerer.

Prema informacijama iz umjetničke platforme Nomad, koju vodi ženski tim u sastavu Daria Darmaniyan, Ana Petričić Gojanović, Andrea Šarić, Jelena Tamindžija Donnart, Dora Zane i Vanja Žanko na bečkom predstavljanju monografije, uz kritičarku Scheyerer govorili su i predstavnica prestižne bečke izdavačke kuće Moderne Kunst (za Modernu umjetnost), koja je izdala monografiju, te Vanja Žanko, u ime platforme Nomad.

Kako stoji u izvješću Nomada, “publikacija je zamišljena kako bi proslavila umjetnikov osebujni talent i pružila opsežnu povijest njegova stvaralaštva od osamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, do recentnog umjetničkog djelovanja u Berlinu”.

Isti izvor navodi kako su autori tekstova “renomirani stručnjaci iz obje zemlje: povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, kustosica, te profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Leonida Kovač i njemački povjesničar umjetnosti, kustos, fotograf i pisac Boris von Brauchitsch”.

Uz Borisa von Brauchitscha i Leonide Kovač, autor tekstova je i Lovro Artuković. Grafički je urednik Damir Gamulin, a prevoditelji su Andy Jelčić i Marina Schumann.

Artukovićeva djela su predstavljena i prikupljena u ključnim zbirkama, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, Muzeja Albertina u Beču, Deutsche Bank Kunsthalle u Berlinu, Galerije likovnih umjetnosti u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Nalaze se i u poznatim privatnim zbirkama u Zagrebu, Beču, Zürichu, Berlinu i New Yorku.

Njegovo stvaralaštvo bilo je i u fokusu dvaju filmova: eksperimentalnog filma “Krađa” Lukasa Nole i dokumentarnog filma “L.A. Nedovršeno” Igora Mirkovića, a 2012. godine izradio je scenografiju za predstavu “Žuta crta Juli Zeh” i “Charlotte Roos” u režiji Ivice Buljana.

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu. Kako stoji u izvješću, u svom radu “istražuje figuraciju i intimu kroz ikonografiju urbane civilizacije. Nakon školovanja u Klasičnoj gimnaziji i na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti djeluje kao slobodni umjetnik te predavač grafičkih tehnika na Školi za primijenjenu umjetnost. Višestruko nagrađivani autor bio je i docent na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je predavao crtanje. Dolaskom u Berlin 2001. godine, radi kao slobodni umjetnik”.
Ono što je već poznato je da za Artukovićevu monografiju vlada izuzetno veliko zanimanje, kao i to da mu monografija osobno “znači jako mnogo”. Autor je posebno zahvalan platformi Nomad, koja je skupila sredstva kako bi monografija mogla ugledati svjetlo dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije