Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nes(p)retna izjava

Prša: Ne bih protjerivao Rome, izvučeno je iz konteksta

Željko Prša
Davor Javorović/Pixsell
19.04.2012.
u 22:40

Rekao sam da se radi o skupini koja je došla na ovo područje, ne radi se o Romima koji su domicilni, kaže Prša

Osječkoj policiji veliki problem stvaraju Romi. I to oni koji su na područje PU Osječko-baranjske stigli s kamperima. Njihova djeca, trudnice i starije žene provaljuju u kuće, a kad ih se i ulovi ne znaju hrvatski jezik pa sto problema. Jedini način kako riješiti problem provala, je nekako ih potjerati s našeg područja. Nema druge.

Prša: Nisam želio vrijeđati

Rekao je to na sjednici Gradskog vijeća načelnik policije Željko Prša i, zbog nes(p)retne izjave, izazvao lavinu kritika u javnosti.

– Naravno da nismo zadovoljni takvom izjavom. Na neki način je uvrijedio sve Rome iako se ogradio i rekao da su to Romi stigli s kamperima. No, koristit ću i ja sad neprimjeren izraz koji ljudi često koriste: Cigani su svugdje Cigani. Ne treba uzeti zdravo za gotovo da su svi Romi takvi – kaže član županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Branko Đorđević. Sigurno je, dodaje, da i kod njih ima kriminala, ali ne i ovakvog organiziranog poput provaljivanja u obiteljske kuće.

– Nismo mi takvi – naglašava Đorđević. Pod potjerati s našeg terena – u pisanom je odgovoru jučer pojasnio načelnik – nije mislio na fizičko protjerivanje već sve u smislu korištenja propisanih zakonskih metoda i procedura. Od prijave prebivališta, provjera službenika maloljetničke delinkvencije postupanja po Zakonu o prekršajima u smislu skitnje i prosjačenja.

– Naglašavam da sam rekao da se radi o skupini koja je došla na ovo područje, dakle ne radi se o pripadnicima romske nacionalnosti koji su domicilni i s kojima nemamo problema. Sama izjava izvan je konteksta cijeloga izlaganja, a iznijeta je pri kraju u humorističnom duhu u vidu šale – kaže načelnik zaključujući da nije imao namjeru povrijediti nikoga, a osobito na nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi.

Bubalo: Preslušat ću izjavu

Izjave načelnika PU, gradonačelnik Krešimir Bubalo nije doživio kao nekorektne. – Bila je to prezentacija stanja sigurnosti i nisam to tako doživio, ali zatražio sam i ponovno ću poslušati cijelu izjavu – kaže Bubalo.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar alien79
alien79
23:40 19.04.2012.

Šokirao javnost? Oni koji su šokirani dabogda im Romi došli u susjedstvo, ništa više...

DO
doktorica
07:18 20.04.2012.

rekao je istinu,a istina šokira samo one koji je ne priznaju....

NI
nikolicaprikolica
21:30 20.04.2012.

Ajmo ih poslati Sarkoziju, on će znati s njima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije