Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS ČEKA KAZNU ZBOG INCIDENTA

Provokatori iz Rijeke mahali ustaškom zastavom i na dočeku Dalića u Varaždinu?

Rijeka: Hrvatska i Latvija igraju kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2024
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
17.09.2023.
u 22:06

Svi su iz iste općine, nisu pod svojim imenom kupovali ulaznice za utakmicu, a i prije su se slikali s ustaškim obilježjima

– Na dočeku Zlatka Dalića u Varaždinu pojavila su se neka trojica sa zastavom i potpuno nezainteresirano stajala. Kad je počeo službeni program, počeli su se probijati do pozornice, a kad su došli do nje, mahali su nekih minutu ili dvije i – otišli. Kao da im je bio cilj samo da ih se snimi. Zastava je imala prvo bijelo polje na grbu, ne znam je li imala i slovo U. Kad su odlazili, jednog od njih upitao sam koja je poanta toga što rade. Izgledao mi je zbunjen, čak i preplašen, i rekao je samo da zastavi ništa ne fali, da je to dobra zastava... Je li to bio jedan od ove trojice s Rujevice, ne znam. Ako jest, to bi značilo da nije prvi put da provocira – ispričao nam je čitatelj iz Varaždina (podaci poznati redakciji), koji se nakon vijesti o incidentu s ustaškom zastavom na stadionu tijekom utakmice Hrvatske i Latvije prisjetio događaja otprije pet godina.

– Zapeli su mi za oči jer je na dočeku u Varaždinu bilo na stotine zastava i desetak tisuća ljudi, i vidio sam kako su se trojica iznenada počela probijati prema pozornici i nakon mahanja ništa ih više nije zanimalo, ni govori ni pjesme. Samo su tipkali po mobitelima – kaže čitatelj.

VEZANI ČLANCI:

Još se nisu stišale rasprave je li zastava s prvim bijelim poljem na grbu na Rujevici bila podmetnuta, je li riječ o sabotaži, provokaciji ili se pak samo ponovilo ono već viđeno, a što se nažalost često toleriralo. Počinitelji su poznati, Općinski sud u Rijeci osudio je Dinu S., koji tvrdi da nije znao da je zastava zabranjena, na 20 dana zatvora, Deanu C. dodijeljena je kazna od 1300 eura, a Patrik B. još čeka sudski pravorijek. Osim toga, dvije godine ne smiju na utakmice reprezentacije.

Sva trojica su iz Varaždinske županije, iz iste općine, i nijedan nije pod svojim imenom kupio ulaznicu. Slikali su se i prije s ustaškim obilježjima. Dino S. je sin lokalnog HDZ-ovog političara, a obojica su u ožujku ove godine sudjelovala u tučnjavi u kojoj su ozlijeđeni policajci ispred ugostiteljskog objekta pokraj Varaždina, kad je policija morala pucati u zrak. U subotu je on na svom FB profilu objavio pjesmu o – suđenju kardinalu bl. Alojziju Stepincu. Još se ne zna kakvu će kaznu Hrvatskom nogometnom savezu odrezati UEFA koja je pokrenula disciplinski postupak zbog diskriminacije.

Prema pisanju medija, promatrač FARE-a (Football Against Racism in Europe) podnio je izvještaj delegatu utakmice s navodom da je među hrvatskim navijačima uočena ustaška zastava. Zbog toga HNS-u prijeti kazna igranja jedne domaće utakmice bez publike 12. listopada u Osijeku. Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, smatra da je isticanje ustaške zastave bilo namješteno. Mreža FARE djeluje u više od 40 zemalja. Njezine su članice nevladine organizacije, navijači, etničke manjinske organizacije, LGBT+ skupine i drugi, a u središtu interesa im je borba protiv svih oblika diskriminacije u nogometu, uključujući rasizam, seksizam, homofobiju, diskriminaciju osoba s invaliditetom...

Izdali su i svojevrsni vodič s nepoćudnim sloganima, slikama, simbolima, odjeći i zastavama. Za Hrvatsku se navodi da je zabranjeno isticanje simbola ustaša odnosno hrvatskog fašističkog pokreta, pozdrav "ZDS" kao ekvivalent nacističkog pozdrava Hitleru, a izrijekom spominju i slogan "Srbe na vrbe!", koji se, piše u brošuri FARE-a, koristi za raspirivanje mržnje protiv Srba.

VIDEO Kramarić komentirao priče o tenzijama s Perišićem i poručio: Glupo je od vatrenih tražiti novu medalju

Komentara 50

LU
luckyluke1
22:48 17.09.2023.

Sve je to djelo orjune koja čini sve da nam uništi reprezentaciju koja uspijeva probuditi domoljublje hrvatskog naroda , prikazati snagu narod

DU
Deleted user
22:55 17.09.2023.

Što rade hrvatske tajne službe?

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
23:06 17.09.2023.

Prvo bijelo polje ne znači ustašku zastavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije