Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTAKTIRALI PACIJENTE

Provjerom otkazano 8 posto narudžbi na listama

Foto: Pixabay
22.01.2024.
u 22:51

Početkom sljedećeg tjedna aktivirat će se centralna e-mail adresa za naručivanje na dijagnostički pregled liste@miz.hr, čime će se pacijentima pružiti još jedan komunikacijski kanal

Ministarstvo zdravstva (MIZ) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u testnom razdoblju kontaktirali su do 9. siječnja 6814 pacijenata koji su imali 17.873 narudžbe te ih podsjetili na zakazani termin. Pritom je otkazano gotovo osam posto, odnosno 1387 narudžbi od čega su 852 bile na MR postupke, dok je više od tri posto zakazanih narudžbi sadržavalo nepotpune ili netočne kontakt-podatke o pacijentu.

Sljedeći je korak otvaranje centralne e-mail adrese liste@miz.hr namijenjene nehitnim pacijentima kao pomoć u ostvarivanju prvog termina na dijagnostički pregled koji ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja.

"Pokrenula se inicijativa aktiviranja centralne e-mail adrese liste@miz.hr čime će se pacijentima pružiti još jedan komunikacijski kanal, ali namijenjen i ostalim dionicima zdravstvenog sustava s ciljem očuvanja silaznog trenda lista čekanja kao i dodatnog unapređivanja procesa i otklanjanja eventualnih poteškoća dolaska do prvog termina za dijagnostički pregled", poručuju iz Ministarstva zdravstva najavljujući aktiviranje centralne e-mail adrese početkom sljedećeg tjedna, u suradnji s područnim uredima HZZO-a.

POVEZANI ČLANCI:

Dugoročni je cilj pozicionirati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacije pacijenata i ostalih dionika u sustavu što će ujedno i omogućiti promptno rješavanje eventualnih "uskih grla" u procesima putem rukovoditelja područnih službi HZZO-a i bolnice na njihovu području.

"Budući da su rukovoditelji područnih službi dio radnog tijela koje ima zadatak održati postignuti indikator vezan za liste čekanja te osigurati daljnje smanjivanje listi čekanja, jedni su od ključnih faktora u povezivanju pacijenata s potrebnom zdravstvenom ustanovom u osiguravanju termina unutar nacionalnog prosjeka čekanja na prvi termin dijagnostičkog pregleda", objašnjavaju iz MIZ-a ističući dodatnu vrijednost u ovom procesu; povratni izvještaj za svaki pojedini slučaj kako bi se u svakom trenutku imao potpuni pregled nad statusom svih eventualnih zaprimljenih poteškoća pacijenata.

"Ravnatelji bolnica i domova zdravlja te njihovi djelatnici kao i pacijenti jednako su važne karike u lancu realiziranja potrebnih dijagnostičkih pregleda unutar razdoblja nacionalnog prosjeka. Organizacija bolničkih radilišta, međusobna komunikacija unutar zdravstvenih ustanova kao i bolničke i primarne razine zdravstvenog sustava, ali i odgovornost pacijenata kad je riječ o dolasku na ugovoreni termin ili o pravodobnom otkazivanju nužni su preduvjeti za očuvanje silaznog trenda lista čekanja. Da zajedno možemo postići navedeni cilj, pokazuju posljednje komunicirane brojke nacionalnog prosjeka na pojedine termine" rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

POVEZANI ČLANCI:

"Stoga ovim putem zahvaljujem svim ravnateljima i djelatnicima zdravstvenog sustava koji su ostvarili dosadašnje smanjivanje listi čekanja na dijagnostičke preglede za nehitne pacijente, ali i prioritetne koji zahtijevaju žurni termin. Upravo zahvaljujući onkološkim uputnicama, kao jednima od dodatnih reformskih mjera, širimo mrežu na nacionalnoj razini u sklopu koje već ostvarujemo dobre rezultate u Pilot projektu KBC-a Rijeka; manje od četiri dana, a u ostalim ustanovama manje od sedam dana do pregleda kod specijalista za pet onkoloških sijela – dojku, prostatu, pluća, probavni sustav i kožu. Svaki dosadašnji pomak postignut je zahvaljujući odgovornosti svih dionika u navedenim procesima te vjerujem da će se jednakom posvećenošću očuvati kontinuirani silazni trend lista čekanja te učiniti dodatni iskoraci prema našim pacijentima koji nam moraju biti u središtu djelovanja", dodao je.

VIDEO Pogledajte kako bi trebao izgledati novi KBC Osijek

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije