Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantna priča

Proveo 10 godina u Guantanamu bez optužnice i još ga ne puštaju

shaker aamer
Clive Stafford Smith
13.02.2012.
u 21:00

Shaker Aamer je posljednji britanski državljanin u zloglasnom Guantanamu. Njegov odvjetnik boji se da bi mogao umrijeti prije podizanja optužnice.

Shaker Aamer, posljednji britanski državljanin (porijekom iz Saudijske Arabije)  zatvorenik u Guantanamu, nakon deset godina provedenih u zloglasnom zatvoru još uvijek nije optužen, piše Independent. Aamer se, tvrdi njegov odvjetnik, "raspada", i postoji mogućnost da neće ni doživjeti optužnicu, iako je njegovo puštanje odobreno još 2007. godine.

- Ovo je čovjek koji je proveo 10 godina u američkom zatvoru i bio strahovito zlostavljan kao i svatko u Guantanamu. On je ljudsko biće koje se polako raspada po šavovima - rekao je Clive Stafford Smith, koji zastupa Aamera u SAD-u, a posljednji ga je put vidio u studenom 2011.

"Logor jeke"

- Mogao bi umrijeti ondje... Malo bi ljudi dobilo 10 godina u zatvoru za ubojstvo koje nisu počinili, a kamoli 10 godina u zatvoru bez optužnice - dodao je.

Kako piše Independent, britanska je vlada potrošila 274.345 funti u sudskim borbama protiv Aamera, uključujući i uskraćivanje uvida njegovim odvjetnicima u dokaze koji bi mogli dokazati njegovu nevinost, što im je na kraju ipak dopušteno. Aamer i još nekoliko zatvornika u Guantanamo su bili držani odvojeno od ostalih "stanara", u posebnom dijelu zatvora pod nazivom Logor jeke.

- Bili su držani u okrutnim, neljudskim i ponižavajućim uvjetima, uz kršenje Ženevske konvencije. Tim je muškarcima život bio jadan na svakoj razini, i potpuno drugačiji od načina na koji su drugi zatvorenici bili tretirani u glavnom dijelu - otkrio je David Remes, još jedan Aamerov američki odvjetnik.

Odluka u američkim rukama

Bilo je pokušaja da se Aamera prebaci u Saudijsku Arabiju, odakle je on podrijetlom, no to bi ga odvojilo od žene i djece, koji još uvijek žive u Engleskoj, i najvjerojatnije rezultiralo još jednim boravkom u zatvoru. Aamer je odbio transfer i ostao u Guantanamu. U pismu supruzi 2008. godine napisao je kako ne želi provesti nimalo vremena u Saudijskoj Arabiji jer nije počinio ništa loše da bi bio u tom zlom mjestu.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova otkrio rekao je kako je Velika Britanija o Aamerovom slučaju raspravljala s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u prosincu prošle godine. Naglasio je kako je Velika Britanija predana radu na Aamerovom puštanju, ali je konačna odluka u rukama američkih vlasti.

Komentara 16

ST
sttipe
23:58 13.02.2012.

mislim da ćemo svi mi imat za 20-30 godina jedan veeeeliki gvantanamo..na cijelome svijetu..ovi koji nam rade ujedinjenje svega i to u vlasništvu par ljudi,tu su nam pokazali kakva je demokracija i nama propisana..počelo je davno \"tržišnom ekonomijom\",pomalo dolazi usisavanje u nato,eu,ili koju već uniju,pa spajanje unija,i eto velikog zatvora!!acta je kamenčić u mozaiku..

JR
Jolly Roger
06:34 14.02.2012.

13.02.2012. u 23:58h sttipe je napisao/la: mislim da ćemo svi mi imat za 20-30 godina jedan veeeeliki gvantanamo..na cijelome svijetu..ovi koji nam rade ujedinjenje svega i to u vlasništvu par ljudi,tu su nam pokazali kakva je demokracija i nama propisana..počelo je davno \"tržišnom ekonomijom\",pomalo dolazi usisavanje u nato,eu,ili koju već uniju,pa spajanje unija,i eto velikog zatvora!!acta je kamenčić u mozaiku.. .................. Vec ga imamo , mi smo sada ve robovi/Zatvorenici

JU
juma
23:59 13.02.2012.

Ovaj mora da je bio turista u Afganistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije