Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunski skandal

Đuro Lubura pojašnjava zakon: Protuzakonit je i sam ulazak u OTC

Đuro Lubura
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
12.07.2014.
u 16:46

Neodrživo stanje nadzora tajnih službi u RH odgovara velikim političkim opcijama, kaže Lubura

Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak, saborski članovi Odbora za nacionalnu sigurnost, prometnuli su se u središnje likove prvoklasnog domaćeg špijunskog skandala. U istrazi o Slavku Liniću, “onako usput”, dali su da se provjere još neki brojevi telefona. Osim svojih mobitela, složno su odlučili provjeriti i mobitele gradonačelnika Milana Bandića i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Vase Brkića. Tumači li se Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu doslovno, to su učinili očito potpuno nesvjesni da za to nemaju ovlasti, smatra Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, koji već osam godina upozorava da je nadzor tajnih službi loš i podložan zloporabama.

Sigurnosna provjera

– Naime, članovi Odbora mogu nadzirati samo sigurnosno-obavještajne agencije odnosno SOA-u i VSOA-u. OTC od kojeg su tražili izliste nemaju pravo nadzirati jer to tijelo, iako je dio sigurnosno-obavještajnog sustava, nije sigurnosno-obavještajna agencija. Propisuje to Zakon u člancima od 103. do 105. – pojašnjava Lubura te dodaje kako se svojedobno tumačilo da je pogreška što nadzor OTC nije ubačen u Zakon.

– No, osam godina ta navodna greška nije ispravljena. Vijeće za građanski nadzor pak, propisuje Zakon, ima jednake ovlasti kao i Odbor. Zakon se za njih tumači doslovno i članovi Vijeća ne smiju nadzirati OTC.

– Osim toga, članovi Vijeća moraju proći sigurnosnu provjeru, dok članovi Odbora ne moraju. Stoga je potpuno nevjerojatno da su saborski zastupnici koji su teoretski sigurnosno rizični bez ikakve osnove u Zakonu, došli u poziciju da u OTC-u provjeravaju nad kim se provode tajne mjere nadzora – kaže Lubura.

Činjenica da je nakon cijele priče sve dospjelo u javnost dodatni je skandal. Onaj tko je takve informacije učinio javno dostupnima načinio je ozbiljno kazneno djelo, smatra Lubura. Sve što je do sada napravljeno u smislu neovisnog nadzora nije dobro, ne jamči da zloporaba ne može biti, a politici omogućuje utjecaj na zakonite istrage, što vidimo i iz ovog primjera, pojašnjava Lubura te dodaje: – To je jasan dokaz da politika ne smije obavljati nadzor i da je nužno ozbiljno ojačati onaj građanski.

Zloporaba ovlasti

Budući da uopće nije komplicirano cijeli sustav nadzora složiti na pravi način, jedini zaključak koji se nameće je da ovakvo neodrživo stanje odgovara svim velikim političkim opcijama koje neovisan nadzor nad radom policije i sigurnosnih službi istinski ne žele. Ovih dana u završnoj saborskoj proceduri su i izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, no radi se, kao i do sada, o sitnim kozmetičkim pomacima, zaključuje Đuro Lubura.

>> Đuro Lubura: S ovakvom Vladom nitko pametan neće doći u Hrvatsku

Komentara 20

VI
vječna.istina
16:59 12.07.2014.

Zašto namjerno ne spominjete činjenicu da je i Stazić zatražio provjeru svog broja, već spominkete samo ovu dvojicu članova Odbora? Ili je on kao sdp-ovac posebno privilegiran i o njemu se ništa loše ne smije pisati? Nisam znao, sorry...

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
17:21 12.07.2014.

ćini mi se da ovim svim političkim hohštaplerima i tzv "stručnjacima"...treba udijeliti još poneki mandat....da se uče nad svima nama?....a da damo smetlarima da nam operiraju mozgove....i tako samo nekoliko desetaka godina (70) repetitivno?

ME
Meter
17:57 12.07.2014.

Ponašaju se kao u samoposluzi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije