Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Režimsko nasilje

Proturežimskoj novinarki u Iranu prijeti smrtna kazna

Shiva Nazar-Ahari
05.09.2010.
u 17:21

Reporteri bez granica zaključuju: Iran je najveći svjetski zatvor za novinare. Na pogubljenje kamenovanjem čeka i žena osuđena na bičevanje zbog slikanja za Times, iako na fotografijama nije bila ona

Shivi Nazar-Ahari, 26-godišnjoj novinarki i jednoj od poznatijih aktivistica za ljudska prava u Iranu, završeno je suđenje po optužbama da je radila protiv države i boga te se očekuje presuda koja bi mogla završiti i smrtnom kaznom. Amnesty International navodi da je se tereti za urotu, širenje propagande protiv države te za “mohabereh” - neprijateljstvo prema bogu.

Sve zbog krađe izbora

Shiva Nazar-Ahari jedna je u nizu disidenata koje je režim Mahmuda Ahmadinejada prvotno uhitio još za prošlogodišnjih prosvjeda koji su izbili zbog krivotvorenja predsjedničkih izbora, kada su stotine tisuća pripadnika Zelenog pokreta organizirale najveće prosvjede od doba revolucije iz 1979. Državne vlasti brutalno su se obračunale s opozicijom te je otada najmanje 10 osoba osuđeno na smrtne kazne. Iako nije pripadala Zelenom pokretu, Shiva Nazar-Ahari ogriješila se o režim svojim slobodnim pisanjem. U pritvoru je provela od 14. lipnja do 23. rujna 2009. kada je oslobođena uz jamčevinu od 200.000 dolara.

Potom je opet uhićena 21. prosinca dok je putovala na pokop ajatolaha Hosseina Alija Montazerija, također aktivista za ljudska prava i nekoć jednog od prvih ljudi Islamske revolucije, koji je režimu postao nepoćudan otkako se počeo suprotstavljati nasilju te suzbijanju sloboda i prava žena. O karakteru procesa, koji branitelji mlade novinarke i organizacije za ljudska prava smatraju krajnje ispolitiziranim, govori i to što je se optužuje za pripadnost Narodnom mudžahedinu Irana, revolucionarnoj organizaciji od koje se Nazar-Ahari na sudu s gađenjem ogradila.

U Iranu su prema Reporterima bez granica trenutačno lišena slobode 37 novinara te se često ocjenjuje da je Ahmadinejadov režim postao “najveći svjetski zatvor za novinare”. Iran potresa još jedan pravosudni skandal - slučaj Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43-godišnje majke dvoje djece sa sjeverozapada zemlje koja je već osuđivana na 99 udaraca bičem zbog navodnog preljuba te na smrt kamenovanjem zbog navodnog ubojstva supruga.

Tortura i prijetnje

Prošli mjesec državna je televizija s njom objavila intervju u kojem žena koja čeka na izvršenje smrtne kazne priznaje svoj zločin. No, njezini branitelji i obitelj tvrde da je priznanje na televiziji, kao i za ranijih sudskih procesa, iznuđeno njezinim višednevnim mučenjima i psihološkim pritiscima vlasti na članove njezine obitelji. U subotu su u stotinjak iranskih gradova organizirani prosvjedi zbog toga što je S. Mohammadi Ashtiani naknadno osuđena na još 99 udaraca bičem.

Sada zbog toga što se navodno slikala bez pokrivala za glavu za britanski Times. Pravosudne vlasti u Iranu nije ponukalo na ukidanje presude ni to što je Times priznao da je pogriješio u potpisu fotografije te da je na svojim stranicama, u stvari, objavio snimke Susan Herjat, iranske političke aktivistice koja živi i radi u Švedskoj.

Komentara 458

OB
-obrisani-
00:07 06.09.2010.

Laku noć Gorane

OB
-obrisani-
23:23 05.09.2010.

orisis, otkud ti znaš što bi se desilo?

OB
-obrisani-
19:22 05.09.2010.

gocat, kakav iranski predsjednik ? Mahdi je nebitan, o ničemu ne odlučuje. Sučeljavanje bi trebalo bit\' Hamenei vs Obama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije