Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finska

Protivnici useljenika i euroskeptici dobili veliku podršku na izborima

finska
Reuters
18.04.2011.
u 11:40

Stranka Pravi Finci protivi se pomoći za Portugal i druge europske zemlje koje prolaze kroz tešku financijsku krizu

Na parlamentarnim izborima u Finskoj najveći broj glasova osvojila je konzervativna Nacionalna koalicijska stranka, dio odlazeće vlade desnog centra, a velik uspjeh zabilježila je trećeplasirana nacionalistička stranka Pravi Finci. Službeni rezultati pokazali su da je Nacionalna koalicijska stranka, snažan zagovornik eurointegracija, osvojila 43 mjesta u parlamentu od 200 zastupnika, samo jedno mjesto manje pripalo je opozicijskoj Socijaldemokratskoj stranci, dok je stranka Pravi Finci postigla nevjerojatan uspjeh osvojivši 19 posto glasova te čak 39 mjesta.

Najveći gubitnik izbora je Centralna stranka premijerke Mari Kiviniemi, koja je osvojila 35 mjesta u parlamentu, iako su rezultati anketa uoči izbora predviđali da će ta stranka, koja je do sada imala 50 zastupnika u parlamentu, biti drugoplasirana.

Populističku, nacionalističku, antiimigrantsku i euroskeptičnu stranku Pravi Finci na izborima 2007. godine podržalo je samo 4,1 posto birača i do sada je imala samo šest predstavnika u parlamentu.

Stranka Pravi Finci protivi se financijskoj pomoći za Portugal i druge europske zemlje koje prolaze kroz tešku financijsku krizu, dok se socijaldemokrati zalažu da se izmijeni način na koji im se pomoć pruža.

Ključne riječi

Komentara 27

UK
Ugo Kajvez
15:00 18.04.2011.

18.04.2011. u 14:43h Stockholm . Stockie, ..... doći će te vi dotepenci u švedskoj na red ...........

AP
apolon
13:35 18.04.2011.

Europska zajednica znatno se promijenila posljednjih god...grčka,irska i portugal kolektivno i nezadrživo se kreću prema bankrotu (uprkos potpori EU-zone) dok trenutno Španjoska Italija i Belgija \"malo zaostaju\" na tome putu Španjolska je najbliža čije gosp. je poraslo 0,6% usporedbe radi je poraslo 0,6% usporedbe radi portugalsko je poraslo 1,2 % španjolska nezaposlenost je 20% a portugal 11% španjolski CDS posljednje vrijeme pada ali tomu je najviše razlog kineska kupnja španj. obveznica ( pitanje je dokle če kupovati) ali kamate na grčki irski ili portugalski \"bailout\" usko je povezan sa ECB stopom svaki porast kamata uzrokuje VEĆE opterečenje spomenutih zemalja...dakle samo je pitanje vremena kad če Španjolska zakucati na vrata ECB..sada pak je u zemlji Olija rehna pobjedila stranka koja NE ŽELI pomoći spomenutim zemljama, pitanje je koje se moramo postaviti -Želimo u takvu Europu??? -

PB
predrag borna
11:49 18.04.2011.

Ovo će osokoliti domaće desničare...A kada prođu izbori vidjet će da sa 2% ne mogu u Sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije