Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peking

Protiv smrada sa smetlišta bore se mirisnim topovima

Bangladeš smeće
AFP
23.04.2010.
u 19:09

U Pekingu živi 17,5 milijuna ljudi koji svaki dan bace 18.400 tona smeća, a smrad koji se širi sa smetlišta neugodan je mjesnim političkim dužnosnicima.

Kad su se počeli uzrujavati političari, vjerojatno će se nešto i poduzeti. Na jednom od pekinških odlagališta krutoga otpada pokušali su mnogo toga nakon što su se građani potužili mjesnim političarima da im smetlište smrdi do neba, a ovi su im se bili prinuđeni ispričati.

Zaposleni na odlagalištu u predgrađu Gao'antunu pokušali su neugodne (no ne i otrovne) mirise kaptana i metakapta - smrdljivih, ali neopasnih plinova koji se stvaraju na smetlištima - ukloniti prekrivačima natopljenima apsorpcijskom tekućinom. Nije uspjelo, kao ni pokušaj da se metan koji se u smeću stvara i u brdima otpada stalno tinja iskoristi za proizvodnju struje.

Posljednji pokušaj bio je da higijeničari u Gai'antunu na smetlište postave više od stotinu topova koji raspršuju tekućinu od biljnih pripravaka. Rekoše, glavni sastojak upija smrad, a k tome i miriše. Prve reakcije kažu da u susjednim blokovima nitko nije zamijetio promjenu.

Peking sa 17,5 milijuna stanovnika svakoga dana proizvodi 18.400 tona smeća koje se iskrcava na 13 odlagališta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije