Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biskup zaprepašten

Protestantska općina umalo u stečaju, a za dug nije niti znala

jasmin milic,portal
Goran Ferbežar/PIXSELL
05.09.2013.
u 19:00

Prvi put čujem da vjerska zajednica može ići u stečaj. Dug od 12.000 kn platili smo pa je Fina deblokirala račun, kaže biskup Jasmin Milić

Trgovački sud u Osijeku izdao je 12. kolovoza rješenje o pokretanju “skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom Protestantska reformirana crkvena općina iz Tordinaca” i to je, koliko je poznato, prvi slučaj pokretanja stečaja jedne vjerske zajednice u Hrvatskoj, državi u kojoj stečajevi tvornica nisu nikako rijetkost. U rješenju se navodi kako je ono doneseno na zahtjev Porezne uprave Područni ured Vukovar, ali se ne preciziraju razlozi pokretanja stečaja pa ni iznos dugova.

Upravitelj Protestantske reformirane crkvene općine Tordinci, biskup Jasmin Milić bio je šokiran kada smo ga zamolili za komentar rješenja Trgovačkog suda jer nije imao pojma o čemu je riječ niti je dobio ikakvo rješenje.

– Prvi put čujem da vjerska zajednica može ići u stečaj, osim ako država ne želi zabraniti naš rad. Odmah ću provjeriti o čemu je riječ – rekao je zaprepašteni biskup i nedugo potom javio da je spor riješen i da se radilo o dugu koji je odmah uplaćen te će Porezna uprava povući zahtjev za pokretanje stečaja nakon što dostave prigovor. – Radi se o dugu od 5000 kuna otprije četiri godine koji je uz kamate narastao na 12.000 kuna. Zbog toga su nas htjeli poslati u stečaj a da nas nisu ni upozorili da moramo platiti sudske troškove. Fina je blokirala naš račun, ali sada smo dug uplatiti pa je račun deblokiran. Mi smo najstarija protestantska župa u Hrvatskoj, osnovana prije 460 godina, i da nas netko želi odvesti u stečaj, to ne mogu nikako shvatiti – kaže biskup Milić. U vukovarskom Područnom uredu Porezne uprave kažu kako su dobili naputak da naprave reda u svim oblicima udruživanja, pa i vjerskim zajednicama.

>>\'Kako da naplatimo dug, ljudi nemaju novca\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije