Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlaganje smeća

Prosvjednici na pola sata blokirali ulaz deponija Marišćina

Marišćina (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
22.08.2013.
u 14:55

Njih 30-tak blokiralo je danas, na pola sata ulaz deponija Marišćina odakle su uputili apel, ali i upozorenje da se konačno prestane s lošim gospodarenjem otpada.

Kakve to mikrobiološke pripravke koje na odlagalištu smeća Marišćina koriste kao "protusmradne zavjese" udišemo i zašto se ne provodi sustav ekološkog gospodarenja otpadom za Rijeku i okolicu kako je to definirano Studijom ekološkog gospodarenja otpadom, pitaju se mještani Marčelja i drugih naselja u Općini Viškovo okupljeni u Udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina.

Njih 30-tak blokiralo je danas, na pola sata ulaz deponija Marišćina odakle su uputili apel, ali i upozorenje da se konačno prestane s lošim gospodarenjem otpada.

Troškovi nabavljenih kemikalija i cijele "protusmradne zavjese" iznose 638 tisuća kuna, kazao je Josip Begonja, član Upravnog odbora KESM-a, upozorivši kako mještani okolnih naselja, svakodnevno, uz smrad, udišu "zaslađene" mirise mikrobioloških preparata kojima smeće tretiraju. Sklapanjem unosnih ugovora za takve "protusmradne zavjese", pokušava se negirati stvarni problem nelegalnog i opasnog smetlišta i u javnosti ostaviti dojam da stvari drže pod kontrolom provodeći najmoderniji sustav odlaganja otpada u Hrvatskoj, istakao je Begonja.

U deklaracijama ovih proizvoda kojima se tretira smeće na deponiju naišli smo na kontradiktorne stvari, u jednom dijelu stoji da nisu štetne, a potom da treba koristiti zaštitu, upravo zbog djelovanja na sluznicu nosa, kožu, a može izazvati probleme kod disanja. Ove kemikalije nisu bezopasne, građani koji ovdje žive već imaju zdravstvenih problema, otežano dišu, razvija im se preosjetljivost. Želimo to zaustaviti. Kada puše tramontana, sva ta kemija ide prema naseljima – kazala je Silvana Vozila.

– "Čistoća" je sada krenula u nabavku 2 900 kontejnera, s time misle riješiti problem ekološkog gospodarenja otpadom. Nabavili su nešto u trenutku kada je studija završena i što je u suprotnosti toj studiji. Kvalitetno se može gospodariti otpadom jedino ako se zna pojedinac koji je bacio smeće. Projekt eko otoka koji se već desetak godina provodi u Rijeci dostigao je rezultate od četiri posto odvojenog prikupljanja smeća. Unatoč tako lošim rezultatima, oni uporno guraju taj projekt, pokušavaju dokazati da je to jako dobro i tako zadovoljiti formu – kazao je Josip Katalinić, predsjednik KESM-a.  

>> Eko stožer Marišćina za HDZ-ovog kandidata za načelnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije