Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val nasilja 
i u Mostaru

Prosvjednici izvikivali poruke “Ovo je Mostar”, “Ovo je Bosna”

Mostar
Foto: Večernji list
07.02.2014.
u 20:33

Prosvjednici su prevrtali i vozila, diljem Mostara širio se miris paljevine

Val nasilja prelio se danas tijekom poslijepodneva i u Mostar gdje su gorjeli vladini objekti. Huligani su zapalili zgrade vlade Hercegovačko-neretvanske županije i gradske vijećnice u Mostaru. Oko 17 sati plameni jezici koji su se nekoliko desetina metara dizali u zrak gutali su zgradu županije vlade HNŽ-a u Mostaru. Zapalili su je prosvjednici koji su se sat prije okupili na središnjem gradskom trgu te su došli do županijskih institucija. Na središnjem gradskom, Španjolskom trgu koji je sagrađen kao simbol mira između dvaju dijelova podijeljenoga grada, prosvjednici koji su uglavnom došli iz istočnog, većinski bošnjačkog dijela grada izvikivali su poruke “Ovo je Mostar” i “Ovo je Bosna”.

Policija mirno gledala

Nakon kraćeg zadržavanja krenuli su prema zgradi županijske vlade ispred koje je bilo malo policajaca pozornika. Nakon što je pola sata oko dvije tisuće prosvjednika glasno negodovalo ispred zgrade županijske vlade, započeli su bacati kamenje razbijajući prozore i razvaljivati ulazna vrata koja su bila zaključana jer su svi vladini dužnosnici odavno iz nje otišli.

Policija koja osigurava objekte sve je mirno promatrala, kao i pripadnici specijalne policije koji su 50-ak metara bili udaljeni od mjesta prosvjeda. Oko 17 sati nekoliko prosvjednika ušlo je u zgradu i zapalilo objekt vlade, što je masa glasno pozdravila. Uzvikivali su: “Ovo je Bosna” i “Izlazite van”.

U jednome trenutku nekoliko mladića izvadilo je hrvatsku zastavu ispred županijske vlade, nakon čega je između okupljenih prosvjednika došlo do manjeg sukoba. S drugog i trećeg kata zgrade prosvjednici koji su ušli u zgradu izbacivali su papire. Nakon toga prosvjednici su bez ikakvih problema i protivljenja nastavili spiralu nasilja po gradu.

Foto: Večernji list

(Foto:Večernji list)

S maskama i šalovima na glavama ušli su nakon toga u zgradu Gradskog vijeća razbivši ulazna vrata i prozore. Zatim su ubacili nekoliko molotovljevih koktela kojima su zapalili i gradsku vijećnicu koja je prije nekoliko godina obnovljena i sredstvima hrvatske Vlade. No, ni tu nisu stali te su oko 18 sati otišli do zgrade Gradske uprave te je također potpalili. Huligani su prevrtali i privatna vozila, uništavali ih. Diljem Mostara u večernjim satima širio se miris paljevine, prizori nasilja. Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić kazao je da je Mostar u cijeloj ovoj situaciji iskorišten. Ističe kako prema njegovom mišljenju iza svega stoji politika, jer je očito da se bira koji će objekti biti zapaljeni, a koji ne. “

Otišlo je predaleko

Tvrdim da je sve ovo proizišlo iz određenih krugova da ne kažem nacionalnih”, kazao je premijer Lasić Naglasio je da se na ovakav način ugrožava imovina svih građana.

Lasić je dodao kako nije očekivao da će se demonstracije, jer se ovdje ne radi o prosvjedima, prenijeti u Mostar , kao ni da će sve otići toliko daleko koliko je otišlo.

– Smatram da su županije posljednja adresa za ovo što prosvjednici diljem BiH traže, jer smo mi najmanje krivi za situaciju koja je nastala u Federaciji BiH – kaže Lasić. Istaknuo je i kako će podnijeti ostavku na mjesto premijera Vlade HNŽ-a ako će to riješiti probleme.

Prosvjednici su zapalili i mostarsku zgradu HDZ-a, te razbijali zgradu Vijeća ministara.

>> UŽIVO Zapaljena zgrada HDZ-a, policija počela s uhićenjima

Komentara 27

NI
niks100
21:22 07.02.2014.

Morat ce se opet rusiti most.

MC
mica caca
21:21 07.02.2014.

Uopće ne smrdi na politiku protjerivanja hrvatska. Hoće muslimani i srbi imati svoju državu bez hrvata. E šteta što smo balije pomagali. To ti je ono, goji sirotu na svoju sramotu. Bolje da se Europa zabavi koliko je u ovim prosvjedima MUDŽEHEDINA.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
21:15 07.02.2014.

Nije ni čudo da je BiH u krizi kad ima tamo toliko nepismenih koji neznaju da je Mostar u Hercegovini, a ne u Bosni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije