Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA SE ŠIRI

Prosvjedi u prijestolnici Bahreina, SAD neće pomagati autokratima

Bahrein
reuters
15.02.2011.
u 21:31

Iako je Amerika u tom dijelu svijeta uvijek favorizirala čvrste režime koji su omogućavali stabilnost, Obama je upozorio kako to ne može opstati u eri društvenih mreža i interneta. Tamošnje je vođe upozorio da će sami snositi posljedice

Tisuće prosvjednika okupile su se na glavnom trgu Maname, prijestolnice Bahreina, tražeći promjene u toj zaljevskoj zemlji. Prosvjedi su eskalirali nekoliko sati nakon što je danas ubijena još jedna osoba, javlja AP. Po uzoru na egipatski Tahrir trg dominiraju natpisi s miroljubivim porukama.

Da su dobrano zabrinuli vladara pokazuje i podatak da se kralj Hamad bin Isa Al Khalifa obratio narodu preko televizije, što rijetko čini. Izrazio je sućut obiteljima "dragih sinova koji su poginuli jučer i danas" te naložio da se istraži tko je odgovoran za smrt tih prosvjednika. Narodu je obećao reforme, uključujući i povećanje medijskih i sloboda korištenja interneta. 

Oporbene grupe u zemlji s pretežno šijitskim stanovništvom za sada otvoreno ne zazivaju rušenje sunitske dinastije, ali se zalažu za smanjenje njene kontrole nad svim segmentima društva. Među drugim zahtjevima koji su izvješeni na trgu stoji i onaj za puštanje svih političkih zatvorenika te za smjenu dugogodišnjeg premijera Sheika Khalifa bin Salmana Al Khalifa. Traži se također više posla i lakše stambeno zbrinjavanje.
AP izvještava da današnjim prosvjedom dominiraju parole protiv vjerskih podjela i za jedinstvo. Neki su sa sobom donijeli šatore i hladnjake, računajući očigledno na maratonski boravak.

Na drugom kraju svijeta, američki predsjednik Barack Obama kazao je danas novinarima da je autokratske režime na Bliskom istoku upozorio kako će sami snositi odgovornost ako ne udovolje željama svojih unutrašnjih demokratskih pokreta.  
Svijet se mijenja, konstatirao je Obama i poručio tamošnjim vlastodršcima da u svojim zemljama sada imaju mladu, pulsirajuću generaciju koja traži svoju priliku. Opstati mogu samo oni koji to prepoznaju i staju na čelo tog pokreta, odnosno oni koji će im omogućiti prilike za pristojan posao, obrazovanje i dostojan život.

Iako su Sjedinjene Države u tom dijelu svijeta uvijek favorizirale autokratske režime koji su omogućavali stabilnost, Obama je upozorio kako to ne može opstati u eri društvenih mreža i interneta.

Ne može se vječno moć održavati silom. U svakom društvu dođe se do razine kada je potrebna suglasnost stanovništva, ustvrdio je Obama, pokazujući naznake buduće američke doktrine prema tom prostoru.

Ključne riječi

Komentara 28

MM
Mladen Miletić
22:29 15.02.2011.

Opstati mogu samo oni koji to prepoznaju i staju na čelo tog pokreta, odnosno oni koji će im omogućiti prilike za pristojan posao, obrazovanje i dostojan život. Kao na primjer u slobodnoj Americi i jako naprednoj Balakniji !

1O
1st-opinion
23:34 15.02.2011.

Kako sada to demokracija bez vojne sile amerikenjaca. U Irak nije moglo bez amerikenjske vojne sile i stvorili su \"demokraciju\" ili uzas. Naje*bo je onaj kome su amerikenci pomogli.

OB
-obrisani-
00:09 16.02.2011.

Evo baš sam malo bolje pogledao i sliku koja krasi članak, za ne vjerovati koliko ima tu pingvina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije