Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED UČITELJA

'Naš dragi Željko zabio nam je nož u leđa i na njega objesio kapute'

prosvjed učitelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
07.02.2014.
u 11:20

Unatoč udarcima koje trpimo ponosni smo na ono što jesmo - rekla je Sanja Šprem, nova predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

Gotovo tisuću zaposlenika osnovnih škola okupilo se danas na Markovu trgu na prosvjedu da bi izrazili nezadovoljstvo svojim statusom i pravima. Prosvjed je više izgledao poput tuluma uz posebno zanimljiv izbor glazbe, primjerice pušten je pjesma Jasmina Stavrosa "E, moj Rajko".

Prosvjednici su držali transparente kao što su "Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju", mahali su zastavicama i zviždali.

Ovom se prigodom prosvjednicima prvi put javno predstavila i njihova nova šefica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem koja je vladajućima zamjerila što su učiteljske plaće "najniže u ovoj prosječnoj državi". Rekla je da su se učitelji na prosvjedu okupili kako bi dobili odgovore na sve nedoumice vezane uz Plan 21 koji je obećavao svašta, a nije ništa ispunio.

– Unatoč udarcima koje trpimo, ponosni smo na ono što jesmo – rekla je Sanja Šprem na glasno odobravanje okupljenih.

"Krenite od sebe"

– Zašto i dalje gazite naše ljudsko i profesionalno dostojanstvo? Zašto raskidate naše kolektivne ugovore? Zašto drugima opraštate njihove porezne obveze, a na nama mislite uštedjeti? – upitala se Šprem.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Čime ste nas motivirali i stimulirali? Jeste li poboljšali naš materijalni položaj? Jeste li ulagali u škole? – zanimalo je Šprem koja poručuje da su učitelji danas podcijenjeni i marginalizirani.

Dodala je da su učitelji svjesni nužnosti rezova, no smatra kako bi rezovi trebali biti ravnomjerno raspoređeni.

Krenite od sebe, budite primjer – poručila je Šprem vladajućima.

– Vratite nam vjeru u politiku! Vratite nam vjeru u reforme! Vratite nam vjeru u demokratsku kulturu i toleranciju! Dokažite da ste za sve to sposobni! – poručila je Šprem.

– Ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta glupost – dodala je.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je da je svaki prosvjed dobar.

Nećemo dozvoliti da uništavaju našu budućnost

Branimir Mihalinec

– Što više trebamo biti na ulici, pogotovo kada probleme ne možemo rješavati za stolom – rekao je Ribić.

– Mora nas uvijek biti puno, jer to je poruka da ljudi koji su njihovi birači nisu zadovoljni. Hrvati se moraju probuditi – poručio je Ribić.

Ribić je rekao da vlast vodi lošu ekonomsku politiku, da je nemoćna.

Bez incidenata

– Uloga je građana da pomognu da ta vlast ode. Uloga je građana da ih pozove na moral – rekao je Ribić čestitajući prosvjednicima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da učitelji neće nijemo gledati "Vladinu rušilačku politiku prema obrazovanju".

– Nećemo dozvoliti da uništavaju našu budućnost – zaključio je Mihalinec.

Dalimir Kuba, predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21, rekao je da će se ministar obrazovanja Željko Jovanović, ili "naš dragi Željko", kako ga je nazvao, više potruditi da se potpiše kolektivni ugovor jer učitelji imaju vremena.

– Ne samo da ste nam zabili nož u leđa, već ste nam ti i tvoj kolega Linić još i kapute na njega objesili – poručio je Kuba.

Organizatorica prosvjeda Sanja Šprem najavila je da ovo nije posljednji prosvjed, već je ovo prva u nizu akcija koje će imati. Nakon prosvjeda učitelji su se mirno razišli, a nikakvih incidenata nije bilo.

"Opet se na nama štedi"

– Ogorčeni smo i nezadovoljni jer su nam raskidom kolektivnog ugovora dovedena u pitanja teško stečena prava – priopćili su iz Sindikata uoči prosvjeda te dodali:

– Problem nepostojanja kvalitetnog socijalnog dijaloga i totalno ignoriranje stavova Sindikata doveo je do sulude ideje vladajućih da provedu outsourcing, ukinu sve male škole u Hrvatskoj, zamrznu napredovanja zaposlenika, a sve s ciljem štednje... i opet se na nama štedi – zaključuju u SHU.

>>Ukidali bi područne škole, a neke se još uvijek grade

>>Je li kriv, onaj tko ukazuje na pogreške ili onaj tko ih čini?

Komentara 24

CV
crna vrana
10:40 07.02.2014.

Već u 11 sati. Zar to nije malo prerano? Premijer se još nije ni probudio !

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:05 07.02.2014.

Hm, izgleda da će trebati outsorsati Vladu, da ona ne outsorsa cijelu Hrvatsku. Ovima što svaki dan dolaze na Markov trg, poruka, - gluhi ne čuju, slijepi ne vide, a bogami neki i ne žele čuti.

ĆA
ćaćaća
12:16 07.02.2014.

al su drugari napravili kvalitetne ograde za narod(prosvjednike)..to govori samo jedno..što ograda kvalitetnija to sve veći strah od naroda..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije