Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preko pola svijeta

Prošvercao cijelog dinosaura pa ga prodao za milijun dolara

dinosaur
Reuters video screenshot
04.06.2014.
u 08:48

Tridesetdevetogodišnji stanovnik Virgnije prevario je američku carinu kojoj je dragocjene kosti prikazao kao kosti uobičajenih fosila reptila iz Velike Britanije

Amerikancu Ericu Prokopiju uspjelo je prokrijumčariti cijeli kostur Tyrannosaurusa starog 70 milijuna godina iz Mongolije u SAD te ga ondje prodati za milijun dolara! Njegov pothvat na kraju su ''nagradile'' pravosudne vlasti koje su ga kaznile s tri mjeseca zatvora i 100 sati društvenog rada, javlja Telegraph.

Tridesetdevetogodišnji stanovnik Virgnije prevario je američku carinu kojoj je dragocjene kosti prikazao kao kosti uobičajenih fosila reptila iz Velike Britanije. Kada je sastavio prokrijumčarenu okaminu, prodao ju je putem aukcije Heritage u Dallasu. No, istražitelji su otkrili prijevaru i vrijedni fosil vratile u Mongoliju.

Ustanovljeno je da on potječe iz pustinje Gobi odakle je ukraden između 2010. i 2012. godine. Zahvaljujući Prokopijevom pokajanju i spremnoj suradnji s istražiteljima kojima je otkrio lokacije na kojima se nalazi još 18 vrijednih fosila u pustinji, Mongolija će uskoro dobiti prvi muzej dinosaura.

- Prokopi je učinio lošu stvar i potrebno ga je kazniti, no treba ga i pohvaliti za njegov rad u području komercijalne paleontologije - kazao je sudac Alvin Hellerstein dok je osuđenik istaknuo da želi čim prije ishoditi papire za legalnu trgovinu fosilima jer je to ''njegova iskrena ljubav''.

>>U Portugalu pronađen možda i najveći europski mesojedni dinosaur

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
11:31 04.06.2014.

Da je kopao malo dublje naišo bi na staro srpsko groblje.

HR
hrxxx111
12:58 04.06.2014.

treba ga i pohvaliti za njegov rad u području komercijalne paleontologije. koja sramotna izjava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije