Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživjeti stotu

Proslavila 'stotku', a baka Ankica je još k'o curica

'baka2_mlm_zag_171013'
Foto: ''
1/3
18.10.2013.
u 16:21

Svaki dan spijem si kupicu likera od oraha i vina, a jedem samo domaće i malo mesa

- Svaki dan ujutro mala kupica likera od zelenog oraha, a nakon ručka pak kupica domaćeg vina. Jela sam samo domaće stvari s vrta, pila sam puno mlijeka, a jela malo mesa jer smo bili siromaki, pa ga nije bilo - otkrila nam je tajnu svoje dugovječnosti Ankica Pleško iz Pristave pokraj Tuhlja koja je u krugu obitelji proslavila svoj stoti rođendan.

Brojni čestitari

Na bakin kućni prag pokucali su mnogi čestitari. S buketom cvijeća i prigodnim poklonom došli su joj čestitati i tuheljski načelnik Milivoj Škvorc i predsjednik Vijeća Ivan Burić, došla je i njezina omiljena doktorica Angelina Tučić, ali i patronažne sestre Vlatka Šoban i Ančica Pavlinić. Baka Ankica rodila je tri sina i kćer, od kojih je živ još jedino 75-godišnji Jožek. Ima i sedam unuka, deset praunuka te dva čukununuka. Udovica je već punu 61 godinu.

- Najteže u životu je kad moraš pokapati vlastitu djecu, a ja sam ih pokopala troje. Nažalost i muž mi je umro još prije više od 60 let dok je ko\' limar delal u Ljubljani i pal s krova, pa mi je sad ostal još jedino Jožek i snaha Branka - teško i sa suzama u očima ispričala nam je baka Ankica.

A našu slavljenicu život nije mazio. Otac joj je poginuo kao austrougarski vojnik na samom početku Prvog svjetskog rata kad je imala svega šest mjeseci. Udala se već sa 19, godinu nakon toga rodila je sina Zvonka, no i on je umro nakon nekoliko mjeseci, a brzo je izgubila i supruga. Cijeli život radila je doma na poljoprivredi, a kako to nije bilo dovoljno za život, često je čistila i kuhala za bogatiju gospodu. Nešto slabije vidi i čuje, no još je uvijek pokretna, a pamti i najsitnije detalja, čak i one od prije 80-ak godina.

\'Poživjet će još godinama\'

- Ma baka je još k\'o curica, na svu sreću još uvijek malo dolazi u moju ambulantu, ali često je obiđem da vidim kako mi se drži. Ma poživjet će nam ona još godinama - rekla je njena liječnica Angelina. Načelnik Škvorc nadovezao se kako je Ankica najstarija stanovnica općine te posebno pohvalio sina i snahu koji već više od 30 godina vode računa da baka ima sve što joj je potrebno. A uz domaću puricu s mlincima, odojak i slavljeničku tortu, na kraju je dogovoreno da se na istom mjestu svi skupa nađu i dogodine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije