Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija iz srbije

'Prosjed protiv ćirilice dodatno je uznemirio Srbe u Hrvatskoj'

prosvjed ćirilica (1)
Grgur Žućko/PIXSELL
09.04.2013.
u 21:03

Na skupu u Zagrebu je na grub način iskazana netolerancija prema pismu, kulturi i tradiciji srpskog naroda, kazala je ravnateljica Ureda za dijasporu i Srbe u regiji Slavka Drašković

Mediji u Srbiji prenose izjavu ravnateljice Ureda za dijasporu i Srbe u regiji Slavke Drašković povodom nedjeljnog skupa u Zagrebu, kako očekuje od \"mjerodavnih organa Hrvatske ne samo da se ograde od netolerancije zbog uvođenja ćirilce u Vukovaru već i da spriječe daljnju eskalaciju ekstremizma\". 

Ona je o problemima Srba u Hrvatskoj govorila pred skupštinskim Odborom za dijasporu i Srbe u regiji čiji su članovi i zatražili hitnu reakciju mjerodavnih državnih organa na reakciju u Hrvatskoj zbog uvođenja ćirilice. 

- Na skupu u Zagrebu je na grub način iskazana netolerancija prema pismu, kulturi i tradiciji srpskog naroda i iskreno se nadam da će hrvatska Vlada nastaviti ustrajati na poštivanju Ustava, koji manjinama jamči pravo na uporabu svog jezika i pisma - rekla je Slavka Drašković dodajući kako je \"skup dodatno uznemirio Srbe u Hrvatskoj među kojima inače vlada atmosfera nesigurnosti\". 

- Srbi u Hrvatskoj, prema zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega slijede, imaju pravo na uporabu svog jezika i pisma u općinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 posto. Prema rezultatima propisa iz 2011., to pravo mogu ostvariti Srbi u 21 općini i dva grada – Vukovaru i Vrbovskom - podsjetila je ona.

>>Hrvatska kršćanska koalicija za uvođenje ćirilice u Vukovar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije