Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različita tumačenja
Povratak na članak

Propast NDH i polemike o predaji kod Bleiburga: Neki su tvrdili da je bolje da su izginuli braneći Zagreb

U časopisima hrvatske političke emigracije mnogo se pisalo i polemiziralo o predaji kod Bleiburga, a taj se događaj koristio u antijugoslavenskoj promidžbi

Komentari 34

GO
goran2hr
23:34 24.05.2023.

Pa naravno kako bi bilo bolje da su se branili pred Zagrebom ili pretvorili u gerilu, nego što su otišli mirno na pokolj.

VL
UJ
ujna
23:29 24.05.2023.

Bolje da su stali ispred Zagreba i riješili ove šta su zamjenjivati kokarde sa zvjezdana nego šta su se predali engleskim lažljivcima.

VL
SS
sokac sa drave
10:19 25.05.2023.

Hocemo nekog objektivnog hrvatskog povjesnicara da nam objasni sve ove radnje engleza na veliku stetu nas hrvata.Kome da zahvalimo za cuvene cetveroredove.Trazimo odgovor nase vlade po cemu su anglosaxonci nasi partneri,prijatelji.Po cemo smo mi sa vjecnim neprijateljima u dobrom drustvu kako to ono kaze premijer drzave.

VL
SK
SkvikiZg
07:33 25.05.2023.

Razgovaral sam sa čovjekom koji je bil u toj koloni prema Austriji, imal je 15 godina i stric ga je povl sobom. On mi je rekel: Marijan, Tokli su sa topovima po koloni koja je tekla po kotlini rijeke. Voda je bila crvena od krvi ranjenih i poginulih. Danas se samo slušaju laži i poluistine od onih koji nisu ništa vidjeli i samo čuli jednu stranu.

VL
Avatar utunelu
utunelu
07:59 25.05.2023.

250 000 iskusnih vojnika predano je bez ispaljenog metka zahvljajući odluci poglavnika.Umjesto da se aktivira zvonimirova linija obrane, oni su se odlučili predati i bez ispaljenog metka predati grad i vojsku. Isprika je bila da će se Zagreb rasrusiti akoo dode do borbe ,pa su ga zato neostećenog predali u ruke neprijatelja ,a za uzvrat za takvu mudru odluku poginuli bez ijednog metka broje se na tisuće.

VL
PH
Prosječni Hrvat
08:01 25.05.2023.

Po kojim ratnim konvencijama i uzusima ratovanja se postupa sa zarobljenima kako se postupalo u Bleiburgu? Odmazda nad hrvatskim narodom nastavila se narednih 5 godina nakon rata gdje su ljudi nestajali preko noći, odvođeni u radne logore, ne govorim o zločincima, već o običnim ljudima.

VL
DZ
dubravko.zatek
08:27 25.05.2023.

podatak da je britanska vlada cjelokupnu situaciju oko Bleiburga pogotovo diplomatsku stavila na državnu tajnu na sto godina znači tek bi se trebala otvoriti 2045 godine dovoljno govori da današnje znanje o tim događajima je polovno ili neistino ili saa prikrivenom istinom a pogotovo ova yugokomunjarska tzv.istina je laž i skrivanje jednog od največih zločina 20 -tog stolječa..!!..najgore od svega kaj čak i tzv.domoljubi pogotovo ovi iz HDZ-a sudjeluju u toj gadosti..samo polako..istina je voda duboka..

VL
TA
takoje
10:29 25.05.2023.

jadni narod, on uvijek izvuče kraći kraj.. .

VL
Avatar MrM
MrM
20:46 25.05.2023.

Oni koji ne poštuju svoje mrtve i koji slave nad istima, pokolje, nemaju budućnost ni duše.

VL
ER
EroK
17:24 25.05.2023.

Velika Britanija ne otkriva svoje ratne arhive o Bleiburgu već 75 godina! Zar još ima živih zločinaca?

VL
DU
Deleted user
09:00 25.05.2023.

Britanci su vrednovali borce protiv nacizma bez obzira na ideologiju, znamo tko je bio sa Titom u Drvaru. Sve ostalo je prošlost. I prepolovljena autohtona Hrvatska populacija. Vrijeme mijenja sve.

VL
PA
pajokola1
22:43 25.05.2023.

U travnju 1945. hrvatske se snage povlače prema Sloveniji i Austriji, ali Petar odlučuje ostati i braniti Odžak, što njegov brat Ivo objašnjava kao poruku budućim Hrvatima da se žrtva, vjera i domoljublje uvijek isplate.[1] Uz njega su obranu organizirali Pavelićevi vitezovi Avdaga Hasić i Ibrahim Pjanić.[2] Položaje za obranu utvrdio je i pripremio inženjer Blaž Jurkić. Bilo je izgrađeno mnogo rovova i zapreka, a branitelji su posjedovali velike količine oružja, streljiva i hrane. Iako nisu imali vojni zemljovid, branitelji su dobro poznavali svoj kraj. Obranom je zapovijedao Petrov pomoćnik Ivan Čalušić, okolicu je nadgledao Petar, a južno krilo brat Ivo. Pri početku bitke bilo je 20.000 partizana s mnogo streljiva i zrakoplovstvom, a suprotstavilo im se 2.000 iskusnih i vještih ratnika. Petar pod svojim zapovjedništvom ima 850 vojnika, Ivan Čalušić oko 1.000, a pridružilo im se i nekoliko stotina pripadnika seoske straže.[...nisu svi bježali kao kukavica Pavelić.

VL
Avatar Carbonado
Carbonado
23:43 24.05.2023.

U načelu, da. Za njih bi bilo isto. Samo se ne slažem oko urbanog ratovanja. Bilo bi enormno mnogo civilnih žrtava, a Zagreb bi bio demoliran. Ovako su bar ostali netaknuti stanovi za "zaslužne" pojedince.

VL
SL
slavenZadravec
21:27 25.05.2023.

Zna se kada je potpisana kapitulacija i kada se trebalo predati tj položiti oružje. Ovi su nastavili suludi oružani proboj (čak i izvan granica njihove NDH) time se pretvarajući u teroriste.

VL
PE
Pericabad2
07:16 25.05.2023.

Bolje bi bilo da joza je lupio sakom o stol i rekao pohvatajte odgovorne, ostale abolirajte i posaljite na rad u obnovi. Tako bi se danas imali zdravu naciju, gdje ne gleda jedan na drugoga sa mrznjom jer je od ovoga djed ubio nekog njegovog, posto je njegov netko sluzio drzavi (iako marionetskoj). No eto, komunizam kao sam za sebe je zlo i tesko je ocekivati da bi bio bolji od onoga protiv cega se borio (a sa kojim je i sam zapoceo taj isti rat napadom na poljsku)

VL
Avatar utunelu
utunelu
08:05 25.05.2023.

sva moralnost antifasticke borbe i uzvišeni ciljevi su nestali u 5 mjesecu 1945.Tada možemo stavi znak jednakosti između dvije strane.. Također svetac Tito sklapao je dogovor s Njemcima prije Sutjeske na kojoj su poginuli 70% partizana i to Hrvata dok su im braća Srbi bjezali i ostavljali ranjenike na kraju su Srbi zahvljajući Titu pobrali "vrnje" dok su drugi i dalje ostali tretirani kao i ovi pogubljeni u Austriji.

VL
DU
Deleted user
07:45 25.05.2023.

Tito, Tuđman, Bobetko i Hebrang su napravili sasvim ispravnu stvar. Nakon što je poražena vojska sustignuta i uz pomoć hrabrih zapadnih saveznika zarobljena, odgovorni su privedeni sudskom aparatu dok su ostali nakon nekoliko dana pušteni kućama. Grupice koje su se borile za HitIera i nakon njegovog samoubojstva su razbijene. Tuđman i Bobetko su pokazali izuzetnu hrabrost u tim posljednjim oslobodilačkim akcijama i zato je dobro da su po njima nazvani aerodromi.

VL
Avatar bečki konjušari
bečki konjušari
08:21 25.05.2023.

Pokolj nevinih je bio u Jasenovcu. Ovi su bili krivi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.