Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Propao prosvjed zagorskih poljoprivrednika, Pankretić i Friščić nisu došli

12.06.2009.
u 22:32

ZLATAR BISTRICA – Uoči trećeg kruga izbora u općini Zlatar Bistrica održan je predizborni skup podrške kandidaturi Saši Pavloviću, kandidatu koalicije stranaka HSS, HDZ i ZS, na koji je prema najavi trebao stići predsjednik HSS-a Josip Friščić, a očekivao se i dolazak ministra Božidara Pankretića te potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka.

Međutim, nitko od njih nije se pojavio na skupu, što je razočaralo osmero zagorskih poljoprivrednika, predstavnika mljekara, povrćara i svinjogojaca, koji su ih planirali dočekati s transparentima i uručiti im svoje zahtjeve.

„Stop uvoznim lobijima, stočarskoj mafiji, želimo jesti svoje proizvode“, „Mi smo seljaci, ograđujemo se od politike, ali želimo dostojno živjeti od svog rada na selu“, samo su neki od natpisa na transparentima.

U zahtjevu stoji da „zbog izrazito teške situacije u poljoprivredi krivnjom krive poljoprivredne politike od strane ministara“ Savez poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije traži da se cijene mlijeka vrate na prošlogodišnje, da se kapitalna ulaganja i poticaji redovito isplaćuju, da se ukinu štetni ugovori s EU i susjednim zemljama glede prehrambenih artikala kojih u Hrvatskoj ima dovoljno, da se smanje kamate na poljoprivredne kredite, da se Krapinsko-zagorska županija proglasi područjem od posebne državne skrbi zbog otežanih uvjeta proizvodnje, te da se odredi minimalna otkupna cijena pšenice, svinja, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda, kako seljak ne bi u startu radio s minusom, a ako se zahtjevi ne ispune, seljačke udruge zadržavaju pravo na druge akcije do ispunjenja svih zahtjeva.

„Razočarani smo što nije došao ministar Pankretić niti Josip Friščić, što nemamo kome predati zahtjeve da možemo živjeti od svog rada. Pokušat ćemo preko saborskih zastupnika dogovoriti razgovor za razvoj zagorske poljoprivrede, da vidimo kako dalje“, rekli su poljiprivrednici na čelu s predsjednikom županijskog Saveza Marijanom Pavlišom.

Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a i saborska zastupnica koja je prisustvovala skupu rekla je da se čelni ljudi skupu nisu odazvali jer su na pregovorima vezano uz problematiku poljoprivrede. „Stanje u poljoprivredi je teško, no prosvjedi su se trebali izbjeći, oni su podijelili seljačku populaciju. Obećanih pola milijarde kuna na pregovorima nema u Ministarstvu poljoprivrede, pa očekujem da se taj novac nađe u drugim resorima.

Mislim da je u ovoj situaciji oko prosvjeda bilo i političkih motiva i da su kolovođe prosvjeda imali druge interese. Ne poričem da je stanje teško i zalažem se za novi zakon o potivcajima u poljoprivredi, kojim bi se oni rasporedili na ravnopravniji način. Problem se treba rješavati s otkupljivačima mlijeka i bankama“, rekla je Petir.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije