Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka odo gospić

Propala prijava zbog ekshumacije groblja

storyeditor/2024-01-10/PXL_051121_90510173.jpg
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
10.01.2024.
u 19:35

Općinsko državno odvjetništvo Gospić prosudilo je da nije bilo povrede mira pokojnika u Gornjem Kosinju

Kaznena prijava koja je podnesena protiv izvođača radova na ekshumaciji groblja u Gornjem Kosinju je odbačena. Odlučio je tako ODO Gospić o kaznenoj prijavi koja je zbog povrede mira pokojnika podnesena protiv dvije pravne i dvije fizičke osobe. ODO Gospić objasnio je i tijek postupka, pa su naveli da je svojedobno PU ličko-senjska zaprimila kaznenu prijavu zbog povrede mira pokojnika, nakon čega su proveli izvide tijekom kojih su obavili obavijesne razgovore s više osoba. Pribavili su i relevantnu dokumentaciju koja se odnosila na izgradnju Hidroenergetskog sustava Kosinj i na postupak javne nabave ekshumacije posmrtnih ostataka.

– Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću, nakon analize rezultata izvida, zaključilo je da je ekshumacija na grobljima u Gornjem Kosinju provedena zbog projekta izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj koji je proglašen strateškim investicijskim projektom RH te je, sukladno odluci nadležnog ministarstva, među ostalim mjerama, bila propisana obveza da se prije punjenja akumulacije presele posmrtni ostaci s groblja u Gornjem Kosinju i Mlakvi. Jedinica lokalne samouprave putem komunalnog društva, koje za nju obavlja komunalnu djelatnost, provela je postupak javne nabave ekshumacije posmrtnih ostataka, nakon čega je sklopljen sporazum o obavljanju usluga s dvama trgovačkim društvima kao najpovoljnijim ponuđačima. Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću odbacilo je kaznenu prijavu jer nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti niti nema odgovornosti za kazneno djelo trgovačkih društava – naveo je ODO Gospić.

Odluka tužiteljstva može se smatrati novim zapletom u slučaju koji dulje uznemiruje stanovnike Gornjeg Kosinja, jer će se prema postojećim planovima, zbog HEP-ova projekta, nakon mrtvih morati seliti i živi. HEP planira potopiti cijelu dolinu u Lici kako bi napravio novi hidroenergetski projekt, koji bi trebao štititi i od poplava koje prijete tom kraju. HEP-ov kapitalni objekt, prema izjavi Vedrana Jurića, direktora Sektora za kapitalne investicije, trebao bi dobiti od 340 do 350 GWh nove energije godišnje. Jurić je u izjavi za HRT objasnio i da će se nova energija dobiti izgradnjom akumulacije Kosinj i novom hidroelektranom Senj 2. Pri tome Gornji Kosinj i Mlakve moraju biti iseljeni, s čime se stanovnici ne slažu. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: VIDEO Pogledajte kako privode huligane u Vukovaru: Osumnjičeni za napad na maloljetnike, a sad skrivaju lice

Komentara 1

MI
mike67
19:12 11.01.2024.

K'o u Kini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije