Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjajte kune dok još možete

Pronašli ste zaboravljene kune: Evo gdje ih još i do kada možete zamijeniti u eure

Kuna će biti zamijenjena eurom po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro
Tomislav Miletic/PIXSELL
01.11.2023.
u 15:04

Bliži se kraj godine u kojoj smo uzeli euro za našu valutu, ali gdje još možemo promijeniti kune u eure

Od 1. siječnja, službena valuta u Hrvatskoj je euro. Od 2. siječnja ove godine građani su mogli mijenjati kune u eure u svim poslovnicama Hrvatske pošte ili u Fini, dok je novac na štednjama, žiro i tekućim računima bio automatski transformiran u eure. Ako ste pak našli još nešto kuna po kući možete ih i dalje zamijeniti u svim poslovnicama pošte i to bez naknade do sto novčanica i sto kovanica kuna. Iznad tih količina zaračunava se 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena. Također, iz Hrvatske pošte napomenuli su da ako je iznosi veći od 750 kn, zamjenu je potrebno unaprijed najaviti, a ako je moguće, novčanice i kovanice kuna trebaju biti razvrstani po apoenima.

Na stranicama Fine stoji da će cijelu 2023. godinu građani u svim poslovnicama Fine moći zamijeniti novčanice i kovanice kune za euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Pravila mijenjanja kuna u euro ista su onima kao i u Hrvatskoj pošti. No, imamo i još jednog kandidata kod kojeg bi mogli mijenjati novac, a to je Hrvatska narodna banka (HNB) kod koje također vrijede ista pravila. 

VEZANI ČLANCI:

Važno je napomenuti da na stranicama Europske središnje banke (ESB), u čijem je sklopu sada i HNB, rok za zamjenu kovanica kuna u HNB-u u kovanice eure je 31. prosinca 2025. godine. No, novčanice kuna mogu se zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci bez vremenskog ograničenja, ali ESB poručuje da se novčanice i kovanice kuna ne mogu zamijeniti za eure na blagajni Hrvatske narodne banke prije siječnja 2024. godine. "U međuvremenu će se novčanice i kovanice kuna moći zamijeniti isključivo u poslovnim bankama, poštama i poslovnicama Fine", stoji na internetskoj stranici. 

Zato pretamburajte još jednom po zaboravljenim ladicama i pitajte baku ima li što ispod madraca i promijenite novac dok još možete, a možete i jednog medu ostaviti kao uspomenu.

VIDEO Tuga u Imotskom: Poginuli 20-godišnjak i 17-godišnjak, automobilom sletjeli s ceste

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mikimouse12
16:38 01.11.2023.

Ma ja sam uvjeren da je vec svatko ispod babinov madraca pogledal jel ima para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije