Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deklasificirano

Pronađen časnik koji je bio inspiracija za lik Jamesa Bonda

'ca. 1968 --- Waist-up portrait of Sean Connery, as James Bond, caressing the barrel of a gun against the side of his face.  Connery is wearing a tuxedo and bow tie and smiling slightly. --- Image by
25.09.2012.
u 17:00

Forest Yeo-Thomas, mornarički časnik i uzor za filmskog agenta 007, pobjegao je iz logora Buchenwald slomivši vrat jednom čuvaru

Bio je galantan, zgodan i neustrašiv, magnet za žene, a nikada se nije odvajao od svog pištolja. Specijalnost mu je bilo uvlačenje u neprijateljsku pozadinu i izvođenje spektakularnih akcija. Nije riječ o Jamesu Bondu, već o mornaričkom časniku Forestu Tommyju Yeo-Thomasu, za kojega su povjesničari napokon ustvrdili da je Ianu Flemingu poslužio za stvaranje lika poznatog literarnog i filmskog špijuna!

Veza Yeo-Thomasa i Iana Fleminga, koji je tijekom Drugog svjetskog rata također služio kao pripadnik mornaričke obavještajne službe, otkrivena je pri pregledu nedavno deklasificiranih dokumenata. Iz tih je spisa vidljivo da je Fleming ostalim agentima opisivao tehniku kojom se Yeo-Thomas poslužio pri bijegu iz logora Buchenwald nakon što su ga pri trećem uvlačenju u pozadinu neprijateljskih redova uhitili agenti Gestapa. Britanski je mornarički časnik tom prilikom golim rukama slomio vrat jednom čuvaru, pobjegao iz logora i dokopao se savezničkih linija.

– Od toga trenutka Fleming je očito počeo pomno pratiti što radi Yeo-Thomas, kodnog imena Bijeli Zec, a brojne su stvarne avanture tog obavještajca opisane u romanima o Jamesu Bondu – kaže povjesničarka Sophie Jackson.

Tako je prizor mučenja Jamesa Bonda opisan u knjizi Kasino Royale identičan torturi koju je Yeo-Thomas prošao u zatvoru Gestapa, a znamenita scena iz filma “Iz Rusije s ljubavlju”, u kojoj Bond tijekom vožnje vlakom ležerno razgovara sa svojim ruskim progoniteljem, odnosi se na susret s, ni manje ni više nego Klausom Barbiejem, šefom Gestapoa u Lyonu zvanim "Krvnik Lyona". Naime, shvativši za vožnje vlakom između Pariza i Lyona u tada okupiranoj Francuskoj da nailazi kontrola Gestapa, Yeo-Thomas sjeo je u kupe odmah do Klausa Barbieja koji se tamo nalazio i počeo s njim dinamičan i napet razgovor. Gestapovci koji su naišli smatrali su da je riječ o Barbiejevu prijatelju pa mu nisu pregledali dokumente.

Yeo-Thomas podnosio je izvještaje izravno Churchillu, a poznate su i njegove ljubavne avanture. Nakon rata pao je u tešku depresiju praćenu noćnim morama jer je bolovao od PTSP-a, a umro je 1964. godine.

Komentara 2

BA
bandido
17:27 25.09.2012.

jeste sigurni da mu je titula bila 'casnik'?

IS
istinito
06:58 26.09.2012.

Takvima bolje stoji titula krvnik nego casnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije