Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naci-blago

Pronađeno 1500 umjetnina vrijednih dvije milijarde eura

Naci blago
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
04.11.2013.
u 21:27

Očekuje se prava lavina zahtjeva za povrat otete ili ostavljene imovine

Povijest nas je naučila da se ne čudimo činjenici da je Hitler, zajedno sa svojom svitom, više poštovao umjetnine nego ljudski život. Dokazuje to i golem broj umjetnina pronađen kod 80-godišnjaka iz Münchena, iako su među njima i djela koja je naci-kultura nazivala degeneriranima.U stanu münchenskoga samotnjaka pronađeno je 1500 umjetnina za koje se s razlogom smatra da su ih opljačkali nacisti za vrijeme 2. svjetskog rata. Najveći je to poslijeratni nalaz umjetnina čije prve procjene vrijednosti iznose više od milijardu eura!Tu su djela Pabla Picassa, Henrija Matissea, Marca Chagalla, Paula Kleea, Maxa Beckmanna i Emila Noldea. Do sada su smatrana izgubljenima.

Iz kutija za sokove

Djela su i bila zaplijenjena kao nepoželjna umjetnost ili su pak oteta židovskim kolekcionarima tijekom 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća. Došla su u ruke njemačkoga kolekcionara Hildebranda Gurlitta, kojega se policija dočepala u proljeće 2011. Djela su čamila iza kutija na policama u zamračenoj sobi. Iza kutija za sokove i limenke hrane! Pohranjena su, kako svjedoče The Guardian i njemački Focus, u strogo čuvanu carinarnicu izvan Münchena. Njihovom se procjenom bavi povjesničar umjetnosti Meike Hoffmann s Berlinskoga sveučilišta, no on do jučer nije smio ni zucnuti o tome.Policija je u stanu zatekla prazne okvire slika, pa se čak procjenjuje da je u jednom od okvira bila Beckmannova slika Lion Tamer prodana 2. prosinca 2011. za 864.000 eura na aukciji u Kölnu. Sada se istražuje put umjetnina i put novca plaćenog za njih. Za neke se točno zna kome su pripadale.

Progon zbog ideologije

Navodi se tako da je “jedna Matisseova slika pripadala francuskom trgovcu umjetnina Paulu Rosenbergu, čija je unuka Anne Sinclair, TV novinarka i bivša supruga bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Straussa-Kahna”. Rosenberg je bio poznati znalac Picassa, Georgesa Braquea i Matissea.Sada se, jasno, očekuje prava lavina zahtjeva za povrat otete ili u bijegu ostavljene umjetničke imovine i raščišćivanje pravno zamršenih slučajeva vezanih uz to.Među umjetninama je bar 300 djela suprotnih arijevskoj umjetničkoj čistoći i označenih židovsko-boljševičkima u svojoj biti. Nađena djela ekspresionizma, dadaizma, kubizma i nadrealizma čeka isti složeni proces raspetljavanja prava na vlasništvo...Hitler je progonio sve što je bilo izvan njegove “ibermenšovske” ideologije, a osobito dekadentnu umjetnost, kako je nazivao sve koji se nisu uklapali u njegov zapravo nizak slikarski ukus.

Prigovarao je da je u dekadentnih slikara trava plave boje, pa je u Münchenu 1937. na izložbi koju su organizirali nacisti i pokazao što je to degenerirana umjetnost. Njegov ministar propagande Josef Goebbels trebao je obaviti prljav posao uništenja takve umjetnosti. Omražena je bila i Picassova Guernica. Mnogi su radovi uništeni, a mnogi prodani u bescjenje.

Ostali zapanjeni

Svakako je zanimljivo, kako se navodi u medijima, da je Hildebrand Gurlitt bio direktor muzeja u Zwickauu u vrijeme kad je Hitler došao na vlast. Mjesto je izgubio jer je bio napola Židov, no kasnije je surađivao s nacistima u trgovini umjetninama. Očigledno je mnoga djela zadržao. Poslije rata proglašen je žrtvom nacizma. Naveo je da je pomogao mnogim Židovima da pobjegnu u inozemstvo, i da je njegova zbirka, za koju se očito znalo i prije, izgorjela u bombardiranju Dresdena.Hildebrandov sin Cornelius Gurlitt bio je policiji sumnjiv kao utajivač poreza pa mu je 2011. pretražila kuću. Priča je počela u rujnu 2010. kad su Corneliusa uhvatili s većom svotom novca u vlaku iz Züricha u München, kojim putuju mnogi koji ilegalno iznose veće svote novca u Švicarsku da izbjegnu porez. Carinicima je bio sumnjivo nervozan, a novčanik još pun love bio je putokaz za temeljitiju istragu koja je i provedena. Više nego uspješno.Godfrey Barker je govoreći o zapanjujućem nalazu “izgubljenih” umjetnina rekao da je to najveća priča o umjetninama otkrivenim nakon Drugog svjetskog rata, a nakon što su Austrijanci prije tri godine pokazali 10.000 takvih umjetnina!Barker tvrdi da je münchenski nalaz vrh ledenog brijega.

Komentara 2

Avatar GASTARBEITER
GASTARBEITER
08:00 05.11.2013.

"....der von ....und hysterischen Schwätzern..." hahahahha

YU
yututu
22:35 04.11.2013.

Pa ovo je više slika nego kod sanadera i vidoševića zajedno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije