Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI HREJTINGA

Promjene na političkoj sceni: Ove četiri stranke bi ostale u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori

HRT
20.09.2021.
u 23:25

Domovinski pokret od parlamentarnih izbora pao je na svega 3,9 posto potpore te u ovom trenutku ne prelazi izborni prag

Rezultati prvog jesenskog HRejtinga prikazani u središnjem Dnevniku HRT-a pokazali su kako HDZ od ožujka ima otprilike jednak postotak potpore, no Možemo! je u međuvremenu dvostruko ojačao. 

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2, 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

HDZ prema anketi trenutačno uživa 27,1 biračke potpore, a točno 10 posto manje ima drugoplasirani SDP (17,1 posto). Na trećem mjestu nalazi se Možemo! sa samo jednim postotnim bodom zaostatka, a na četvrtom mjestu je Most s potporom 8,5 posto.

Domovinski pokret od parlamentarnih izbora pao je na svega 3,9 posto potpore te u ovom trenutku ne prelazi izborni prag. 

- HDZ je od ožujka gotovo ukopan na 27%. Malo se diže, malo spušta, a to malo se redovito mjeri u promilima (-0,19%). Zadovoljan može biti i SDP. S obzirom na nered i rasulo u toj stranci, prema HRejtingu u pola godine pali su samo 1,63%. Ali je zato dvostruko ojačao Možemo. U šest mjeseci narasli su za 7,41%. S manje od 9% u ožujku došli su do 16,12% ovaj mjesec. Na drugoj strani političkog spektra, Most ipak nije toliko ili, točnije, nije uopće profitirao od rasula Domovinskog pokreta. Istina, vratili su se na četvrtu poziciju, ali su u odnosu na ožujak narasli samo 1,03%. Spomenuto rasulo, svađe, teške optužbe i klevete koje su cijelo ljeto iznosili u javnost, Domovinski pokret na kraju su dovele do titule najvećeg gubitnika hrvatske političke scene. U odnosu na ožujak popularnost se te stranke kod birača prepolovila (-4,24). Bili su na 8,11%, a pali su na 3,87%, kazala je Tajana Munižaba koja je predstavila rezultate. 

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu stranaka ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). 

Neodlučnih birača je trenutno 14,5 posto.

>> VIDEO Ravnateljica DZS-a i državni tajnik objasnili zašto popisivači dolaze u kontrolu nakon samopopisivanja

Komentara 10

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
06:31 21.09.2021.

Nisu istinite tvrdnje da je u Hrvatskoj lose. Ni da je bilo sto lose. U Hrvatskoj je dobro, mozda cak i odlicno. Tocno tako kako hrvatski narod zasluzuje. Dokazi? 1. Rejting/popularnost stranaka bez obzira sto one i njihovi ljudi napravili ili eventualno "ne" napravili. 2. Hrvatski narod ih stalno bira. 3. U Hrvatskoj prosvjeda zbog skupace, prevelikih poreza, previse nameta,,,,,,,,,,,, malih placa i mirovina, poskupljenja, korupcije, nepotizma i klijentelizma, NEMA. Nema pa nema. Prema tome u Hrvatskoj je odlicno, cak i "idilicno". Tocno tako kako je hrvatski narod zasluzio.

PO
polifonije
14:41 21.09.2021.

Degutantno je gledati kada ova krastača munižaba prenosi ankete levih koji koriste za svoja politikantstva.

ML
Mladjan
04:59 21.09.2021.

Dolazi Penava, da dokrajči DP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije