Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražilica AgroKluba

Promidžbenoj agenciji iz Siska pola milijuna kuna poticaja

'09.08.2013., Djakovo - Treci dan prosvjeda slavonskih seljaka na zatvorenoj djakovackoj obilaznici. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL,'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
26.08.2013.
u 12:00

Manje isplaćenog novca za 2012. značilo bi tako i manju obvezu Hrvatske za 2013., tvrde neki poljoprivredni stručnjaci, no pitanje je i kako Unija gleda na opetovanu netransparentnu isplatu poticaja.

Smanjenje nacionalne omotnice potpora za 2012. za 30% ili čak 700 milijuna kuna ostavlja prostora i za nagađanja da je to uvertira u manje poticaje 2013. Ugovorom o pristupanju EU maksimalan iznos potpora za izravna plaćanja u hrvatskoj poljoprivredi iznosi 373 milijuna eura godišnje, od čega Hrvatska iz proračuna u prvoj godini članstva mora osigurati 75% novca, u drugoj 70%..., a tek u 10. godini članstva seljak dobiva 100% iznosa iz EU.

Pokrovcu 1349 kuna

Manje isplaćenog novca za 2012. značilo bi tako i manju obvezu Hrvatske za 2013., tvrde neki poljoprivredni stručnjaci, no pitanje je i kako Unija gleda na opetovanu netransparentnu isplatu poticaja. Austrijski seljak još je lani u studenome znao koliko će dobiti u 2013., a po završetku isplate i čitavu je specifikaciju dobio napismeno. Iako bi svi podaci o 2,4 milijarde kuna poticaja za 2012. trebali biti javni, kako su podijeljeni – nije jasno. Lista Agencije za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR) abecedni popis korisnika potpora sa 121.294 imena i tvrtki ispisana je na tisućama stranica, pri čemu u posljednjoj godini nisu čak razvrstani ni po županijama. Slučajno ili namjerno? Istu listu, ali s pretraživačem po nazivu, županiji, mjestu, tipu i iznosu potpore, godini isplate – i za pet godina unatrag – na osnovi podataka Agencije ovih dana napravio je portal AgroKlub. Iz njihove se tražilice iščitava da je Agrokor Ivice Todorića samo je za Belje za 2011. dobio 98 milijuna, a za 2012. 75,5 milijuna kuna. Za Vupik su pak potpore uvećane sa 25 na 30 milijuna kuna, dok je Novi Agrar Marka Pipunića sa 33,9 milijuna kuna u 2012. pao na 28,4 milijuna kuna. Kutjevo Envera Moralića palo je sa 22,5 na 20 milijuna kuna, dok je najglasniji \"seljak\" za nedavnih prosvjeda, seljački \"vođa\" Tomislav Pokrovac pao sa 3974,80 kuna za čitavu 2011. na 1349,20 kuna u 2012. S obzirom na to da uz brojke nema nikakvih specifikacija APPRRR-a zašto i po kojoj osnovi, ispada da je najmanja potpora za lanjsku godinu pripala Miloradu Deliji iz Bibinja – svega 7,28 kuna, dok je statistički gledano 155 korisnika dobilo potpore veće od milijun kuna. Javna je tajna da se neki korisnici uopće ne bave poljoprivredom, nego zemlju iznajmljuju na crno i za nju \"beru\" poticaje.

Europski prosjek

Infomart iz Siska u stečaju pak sigurno nije usamljen primjer da su se potpore isplaćivale (i isplaćuju?) i onima koji nemaju veze s poljoprivredom. Sisak Infomart je prema Poslovnoj Hrvatskoj registriran kao agencija za promidžbu (reklamu i propagandu), a 2009. isplaćeno joj je 500.000 kuna poticaja – i to u vrijeme kad je radila predizbornu kampanju za koaliciju Sisak Plus (HDZ, HSS, HSLS, SDAH i HSU). Često se tvrdi da su potpore u RH veće nego u EU. No dosadašnje isplate pokazuju da je prosjek 278 eura po hektaru, a prosjek je cijelog EU 262 eura/ha. Prema analizi makroekonomista Branka Salaja Nizozemci imaju 460 eura/ha, a njihovi proizvođači mlijeka i 600 eura/ha. I usporedbe s poticajima u Sloveniji, kaže on, pokazuju sličnu razliku. Seljaci u Njemačkoj dobivaju 344, Grci i 500 eura, a Rumunji, Bugari i Poljaci u prosjeku manje od 200 eura.

>>HSS Vladi: Prestanite manipulirati i objavite podatke o potporama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije