Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvještaj UN-a

Proizvodnja opijuma u Afganistanu dosegnula rekordnu razinu

polje maka
Ivica Galovic/PIXSELL
13.11.2013.
u 12:05

U toj zemlji na više od 209.000 hektara posađen mak, a u izvještaju UN-ova ureda za borbu protiv droga i zločina navodi se da je sjetva porasla za 36 % u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja opijuma u Afganistanu dosegnula je rekordnu razinu, izvijestili su Ujedinjeni narodi, javlja BBC.

U toj zemlji na više od 209.000 hektara posađen mak, a u izvještaju UN-ova ureda za borbu protiv droga i zločina (UNODOC) navodi se da je sjetva porasla za 36 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Većina proizvodnje porasla je u provinciji Helmand, a zabilježeno je da je mak zasađen i u provincijama Faryab i Balkh u kojima ga prije nije bilo.

Čelnik UNODOC-ova ureda u Kabulu Jean-Luc Lemahieu kazao je da će uslijed predsjedničkih izbora i neizvjesnosti oko povlačenja stranih snaga iz Afganistana proizvodnja najvjerojatnije rasti i sljedeće godine.

>> Vojnicima u Afganistanu zbog samoranjavanja oduzeti pištolji

Komentara 4

Avatar DonLon
DonLon
13:38 13.11.2013.

Proizvodnja je bila smanjena samo u jednoj godini. Talibani su udarali propagandu kako je opijum neislamski itd. Vec slijedece godine su uvidjeli kako lova ne pada s neba, pa su se vratili opijumu i svake godine je zabiljezen dalji porastst proizvodnje. Sve zemlje koje granice s Afganistanom su zabrinute opko toga, jer niti Pakistan, ni Iran, ni Sovjeti ne zele imati najveceg svjetskog proizvodjaca na svojoj granici.

Avatar airbizz
airbizz
12:36 13.11.2013.

cia je ušla u afganistan 1980godine da "oslobodi" afganistan od rusa.cia je podržavala proizvodnju opijata za financiranje svojih operacija u svijetu.zemlja je pokrivala 90% svjetske potrebe za opijatima.kad su došli talibani na vlast,prozvodnja je svedena na 4%.izvor:zeitgeist i zeitgeist-addendum.

DU
Deleted user
13:31 13.11.2013.

Nije CIA tamo slučajno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije