Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otok

Proizvođači pršuta iz Istre dolaze po slavonske butove

pršut
Dusko Jaramaz/PIXSELL
25.03.2014.
u 09:00

Dobromir Ćović, predsjednik udruge vukovarsko-srijemskih svinjogojaca koja broji 50-tak članova-uzgajivača i koji su inicijatori osnivanja klastera, kaže kako su uvidjeli da pojedinačno ne mogu ništa učiniti već se moraju udružiti i zajedno izaći na tržište.

Početkom travnja u Otok, gdje je sjedište novoosnovanog klastera svinjogojaca CroPig, dolazi skupina proizvođača pršuta iz Istre kako bi dogovorili kontinuiranu suradnju i redovito snabdijevanje butovima slavonskih svinja.

Dobromir Ćović, predsjednik udruge vukovarsko-srijemskih svinjogojaca koja broji 50-tak članova-uzgajivača i koji su inicijatori osnivanja klastera, kaže kako su uvidjeli da pojedinačno ne mogu ništa
učiniti već se moraju udružiti i zajedno izaći na tržište.

- Iako imamo izuzetno kvalitetne tovljenike, za nas tržište nije znalo već smo do kupaca dolazili preko treće osobe pa smo se odlučili udružiti se u klaster jer samo tako vidimo napredak u proizvodnji i u proboju na tržište - kaže Ćović koji je s još 15 svinjogojaca član klastera CroPig koji bi trebao postati krovna organizacija svinjogojaca. Prvi posao je uspostava suradnje s istarskim pršutarima čiji je pršut zaštićen i može se proizvoditi samo od svježih butova svinja koje su u tri naraštaja oprašene u Hrvatskoj i sve takve krmače moraju biti umatičene u Hrvatskom stočarskom selekcijskom centru.

Dogovorena je i klaonica u Otoku gdje će se svinje klati i odvajati butovi za istarske pršutare, a ostale dijelove svinja prerađivat će se u poznate slavonske specijalitete u pogonu u Otoku. CroPig će otkupljivati od svojih kooperanata svinje po dosta povoljnoj cijeni od 13 kuna po kilogramu žive vage, a cijena buta je 35 do 40 kuna za kilogram.

Količine koje će isporučivati istarskim pršutarima, bit će dogovorene za njihova dolaska u Otok za desetak dana.

>> Drniški pršut i slavonski kulen na ocjenu EK

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije