Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prof. Tonči Kursar: Pomagao sam studentici zbog koje su me prebili

tonči kursar
Marko Prpić/Pixsell
23.12.2009.
u 18:11

Nakon što je danas napustio bolnicu, prisjetio se prijetnji, batina i policije koja je, kako kaže, sve to neozbiljno shvaćala.

– Ova je godina bila žestoka. Jako žestoka. Možemo to tako reći – dobro raspoložen, kazao je danas nakon izlaska iz bolnice Tonči Kursar, profesor Fakulteta političkih znanosti koji je nedavno pretučen. Ovu će godinu zasigurno pamtiti jer je tri puta bio meta napadača.

U ožujku je bio zaliven kantom bijele boje za zidove, a u lipnju su ga nasilnici dočekali u blizini fakulteta te istukli letvama.

Dolazila na konzultacije

Prošli su ga tjedan nasilnici opet dočekali pred zgradom te ga pretukli batinom. Policija se tad uzbunila te privela Tonija Radića (57) i Kristijana Jedvaja (28). Oni su sveučilišnog profesora napali, utvrđeno je kriminalističkom obradom, zato što je kći Tonija Radića više puta polagala ispit iz kolegija Uvod u političku znanost, no nije ga uspjela položiti. Zbog toga se otac studentice odlučio na brutalan način obračunati s profesorom.

Njegova je kći k profesoru dolazila na redovite konzultacije kako bi položila ispit.

– Za nju nisam čuo sve do siječnja ili veljače, kada su ispitni rokovi. Tada mi se obratila i tražila da pogledam njezine testove koje su drugi kolege ocjenjivali. Tada sam je uočio. Sjećam se da sam joj rekao da moji kolege imaju slobodu pri ocjenjivanju te da poštujem njihov rad. Nakon toga je počela dolaziti na konzultacije.

Bila je vrlo korektna – objašnjava Tonči Kursar kako je upoznao studenticu zbog koje je dobio batine. Ne krije da je upravo zato bio neugodno iznenađen kada je u policiji shvatio da je njezin otac organizator premlaćivanja.

Tonija Radića, kaže, imao je priliku već “upoznati” jer mu je otvoreno prijetio zbog kćeri, odnosno polaganja ispita.

– Prvi me je put zaskočio na livadi u Držićevoj. Stalno je ponavljao da zna kako ja mučim studente. Vjerujem da je na neki način htio intervenirati. Govorio je općenito, nije spominjao ime. Tada sam ga pozvao da dođe u moj kabinet na fakultetu da popričamo. Odbio je.

Na kraju je rekao da ćemo se još sresti, da razmislim i da ništa ne prijavljujem policiji – nastavlja profesor. Razmišljao je poslije o tome, kaže, jesu li ga Radić i njegova kći percipirali kao osobu koja bi mogla utjecati na rad svojih kolega na fakultetu te je li to razlog što je dva puta pretučen.

– No to je bilo nemoguće, nemam volje za takve stvari. Bio bih nekorektan prema kolegama s katedre kada bih takvo što pokušavao – dodaje profesor Kursar.

Zbog premlaćivanja prof. Kursara pobunili su se studenti i kolege profesori FPZ-a želeći mu dati do znanja da ima njihovu podršku.

Boli ga, kaže, što je policija u neku ruku i dopustila da se ponovno nađe na meti napadača.

“Popusti malo na ispitu”

– Predugo su sve to shvaćali neozbiljno. Govorili su mi da će se sve samo od sebe riješiti, da će se situacija smiriti, da je to tek izolirani slučaj... Dali su mi neku zaštitu, više je to bio prijevoz od kuće do posla, ali zahtjev za pravu tjelesnu zaštitu, na čemu je inzistirala PP Trnje, nije naišao na odobravanje.

U jednom sam trenutku izgubio volju s njima surađivati – objašnjava pretučeni profesor te ističe da su mu policijski službenici čak i savjetovali da bude malo popustljiviji na ispitima.

Studentica zbog koje je pretučen kod njega se na ispitu pojavila nekoliko puta. Na ispitima su je, kaže, i prije rušili kolege s katedre pa je zbog toga na nj izlazila dvadesetak puta.

Što će biti s njom i kakva je sudbina čeka na FPZ-u, Tonči Kursar ne zna jer nije on, kaže, taj koji odlučuje.

– To je stvar uprave fakulteta. Ne znam što će ona odlučiti, ali činjenica je da je ovo sve naštetilo ugledu institucije. To nam ne treba – zaključio je na kraju razgovora profesor Tonči Kursar.

Komentara 33

KI
kiseljali
18:47 23.12.2009.

bilo bi zgodno da gospon profa zajedno sa svojim kolegama ispred cijenjene katedre ovako javno postavi nekoliko profesionalnih pitanja hrv. političarima, bandiću, mikšiću, hebrangu, ožboltici..itd.. pa da se usporedbe radi utvrdi kakve oni to imaju zahtjevne ispite na koje treba ići 20 i više puta e da bi ih se položilo!!?? nabijem vas sve skupa! šta se tu durite toliko.. USKOK je javno imao akcije po tim vašim katedrama, i sad se svi želite prikazati kao žrtve..ili šta?!

PA
pajapatka
21:46 23.12.2009.

Postupak prema profesoru je svakako za svaku osudu.Međutim, koristim priliku da iskažem svoje mišljanje. Nakon stjecanja diplome u inozemstvu Imao sam priliku kontaktirati s određenim profesore na hr sveučilištima kao i davati određen broj ispita. Iskustva su mi prilično loša.Moram konstatirati i da sam ostao zatečen bahatošću, nepristupačnosti, neprofesionalnošću istih.

JA
japa
18:43 23.12.2009.

Da mu je čerka tupa isto kao i on, tatica Radić nije mogo zaključiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije