Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Prof. B(os)anac na braniku Amerike

Kako to da je danas bard antituđmanizma Ivo Banac blizak Karamarku koji poziva na povratak Tuđmanu? Je li se Banac obratio na tuđmanizam? Što ako se američka politika prema BiH, o čemu ima naznaka, doista promijenila? Hoće li onda i prof. Banac biti za treći entitet?

Komentari 21

PM
perica_mali
12:58 29.08.2014.

najviše volim gledat crvene (bivše ... hahaha) kad im nino digne tlak, a ne znaju mu odgovorit nego vređanjem ...

VL
BA
bakulušić
17:19 29.08.2014.

Devedesetih godina, koje su bile sudbonosne za stvaranje hrvatske države, profesor Ivo Banac se svrstao na stranu koja se ponašala kao remetilački faktor u hrvatskoj politici. "Sadeći tikve" sa Slavkom Goldsteinom, Ivom Škrabalom i ekipom iz HSLS-a, a kasnije suradnjom sa Pusićima, Mesićima i ostalima koje je spomenuo Nino Raspudić, nanio je predsjedniku Tuđmanu i državotvornoj hrvatskoj politici veliku, rekao bih, nepopravljivu štetu. Sada se gospodin Banac često "posipa pepelom" i polako dolazi k sebi, da ne kažem,k nama. Pokušava realno gledati na stanja i zbivanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sveučilišni profesor i povjesničar nije se smio dovesti u takav položaj. Slušao je pogrešne ljude i slijedio pogrešnu politiku. A trebao je samo pogledati arhive i sve bi znao. A tada bi znao stati na pravu a ne pogrešnu stranu.

VL
MA
MarioG
19:51 29.08.2014.

Cijeli govor možete pročitati na: http://www.politikaplus.com/novost/108818/ivo-banac-zasto-i-kako-u-hrvatskoj-jaca-jugoslavenska-opcija Osim čudnog dijela gdje proziva Raspudića (kako i zašto nemam pojma), tekst izvrsno secira jugoslavenski nacionalizam u Hr. Čovjek čisto da ne povjeruje da je to Banac napisao, pogotovo ako znamo što je pisao pisao i radio te s kim se družio prije dvadesetak godina..

VL
IV
ivaba
19:07 29.08.2014.

Bravo Nino, odlican komentar..

VL
BA
barbaizamerike
03:56 30.08.2014.

smjesan je taj banac sjedi u uredu i daje neke svoje analize o bih a da pojma nema sta hrvatski ili srpski ili bosnjacki narod prica jedno su nagadanja i upute a drugo je stvarnost i zato tog banca nitko ne uzima za ozbiljno jer je on povjesnicar a ne analiticar a povjest skoro nikada nije istinita.citam ovog gospodina raspudica i vidim da covjek ima sve u malom prstu a kako nebi imao kad se spusta u bazu i prica sa narodom i tu vidi pravu situaciju plus nacitan mudar pravedan i posten i pise ono sto vecina nesmije da se nebi nekome zamjerili.bravo gospodine raspudicu

VL
BA
barbaizamerike
15:36 29.08.2014.

pa kakav banac nitko ga ne uzima za ozbiljno

VL
ŽB
žbaki
05:29 30.08.2014.

Bravo Nino

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
07:41 30.08.2014.

Il profesore I. Banac, je veliki hrvat, to mi jepoznato iz mog iskustva dok je predavo na Y, University. Bio sam inciator sastanka I, Banca I Franje Tudmana, na istom universitetu , Tada sm primjetijo da je, Banac visoko cjenijo Franju Tudmana.

VL
DA
darwil
12:14 30.08.2014.

Banac i Čičak likovi iz bajki nedovršenih ali koje začudo imaju kraj i to hapy end. Jedno je sigurno da se Banca i Čička "sutra" nitko neće ni sjetiti, pa promočurni ljudi brzo padaju u zaborav.Ali Tito će se spominjatii u njihovim naraštajima budućim barem pet koljena.To znaju i Banac i Čičak zato pokušavaju u fosil grupi nešto ušićariti , tako je Čičak u odboru Skupštine grada za što ni sam nezna što mu je raditi ali lovica curi, a Banac pak u HOO brani sam sebe od sebe samoga.

VL
DI
diferencijal
16:58 30.08.2014.

Ninov komentar je posve na mjestu, odveć je iritantan Banac sa svojom fanatičnom proameričkom politikom i držanjem štange Bošnjacima.

VL
Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
06:22 01.09.2014.

Je ne predvidiv je. Zuji na sve strane, a nikako da napikne. Ono što je pričao jučer, nema veze s onim što priča danas i tako godinama. Trebao bi se više angažirati na Dnevno hr, tamo ima kruha za njega.

VL
MO
mbuljat@optinet
22:24 29.08.2014.

Banac je genijalna uma i britka jezika, jadnostavno intelektualac koji se na boji govoriti

VL
HP
hrvoje penava
21:37 30.08.2014.

ninek kako te nije sram pisati a kraj tebe kolumnu ima ivkošić koji je bio partijac a sada je tuđmanist? i ti imaš srama dežuloviću pisati o kome on nije pisao? sramota kako niti si pismen niti znaš argumente položit, samo izvtanje...

VL
AN
antiretaj
14:10 29.08.2014.

Osobno, Banca već desetljeće i pol smatram političkom karikaturom, ali Raspudić intelektualno nikad nije bio njegov kalibar. Promatrano kroz utjecaj Banca kao hrvatskog intelektualca u osamdesetima, jasno je da je on svojom knjigom o nacionalnom pitanju u Jugoslaviji uvelike pomogao da se na vanjsku, prvenstveno anglosasku, scenu uvede pitanje Hrvatske u Jugoslaviji i to je, za ona vremena, velika zasluga. Raspudić, s druge strane, još nije, ako smijem biti zloban, nigdje objavio svoj magnum opus koji bi ga postavio kao arbitra za bosansko pitanje, osim ako se tu ne računa konjunkturno poziranje kao desnog intelektualng junoše, pri čemu nekima od nas još u mislima ostaje onaj Bruce Lee iz Mostara, koji je ipak slao malo drugačije poruke.

VL
DU
Deleted user
12:26 29.08.2014.

g-dine raspudić,zašto niste ostali u bih-a pa stvarali entitet.imate znanja pa ga primjenite.iz zg.fotelje lako je tudim.......po gloginjama tući.

VL
Avatar marengoo
marengoo
13:35 29.08.2014.

Raspudicu ne moj se sikirati za Bosnu i amere. Mi bosandjerosi vise volimo svoju Bosnu bar za nekih tisucu puta. E vidis toliko smo puta spremniji da poginemo za nju od bilo koga drugog....

VL
Avatar think pink
think pink
12:21 29.08.2014.

tko o čemu - raspudić o bosni... dojadio je već i bogu i ljudima

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.