Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više stotina milijuna kuna

Procjene Hrvatskih šuma o nastalim štetama u Gorskom kotaru

gorski kotar
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
06.02.2014.
u 17:16

Utvrdili smo vrlo velike štete na bukovim stablima, naša je procjena da je 95 do sto posto stabala oštećeno, kazao je Ivan Ištuk, član Uprave Hrvatskih šuma

Gorski kotar dans su obišli i predstavnici Hrvatskih šuma. Obišli su najugroženije područje Gerova i Čabra.

- Utvrdili smo vrlo velike štete na bukovim stablima, naša je procjena da je 95 do sto posto stabala oštećeno. Većina tih, pretežito mladih stabala trebat će biti posječeno i kasnije sanirano, dok malo zrelija stabla imaju šanse ostati. Zadovoljni smo što je jela ostala neoštećena, što je važno za eko sustav. Radi se o milijun kubika drvne mase koju će trebati posjeći i izvući iz šume – kazao je Ivan Ištuk, član Uprave Hrvatskih šuma. Napomenuo je kako imaju zakonsku obavezu od dvije godine sanirati područje, no, s obzirom na štetu, drže da to neće biti moguće u zadatom roku.

- Radi se o više od desetaka milijuna kuna izravne štete samo na području Gerova i Čabra. Teško je sada raditi neke procjene, no za cijelo područje Gorskog kotara štete su više stotina milijuna kuna. Trebat će puno godina da se stanište vrati u stanje kakvo je bilo –  zaključio je Ištuk.    

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina napomenuo je da će pokušati u suradnji s Vladom, ministarstvom vanjskih poslova ovu elementarnu nepogodu kategorizirati na europskoj razini kao prirodnu katastrofu.

>>Josipović u Gorskom kotaru: Stanje je teško, ima puno štete

Komentara 1

Avatar deziderij
deziderij
07:22 07.02.2014.

Sad će, kao sirovinu, moći u još većim količinama izvoziti trupce za Italiju i načiniti još veću štetu od ove prirodne i naravno, imati dobro opravdanje i pokriće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije