Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zadarskoj županiji 1000 djece nema pedijatra

Pročelnik prijavio pedijatre jer ne žele kršiti propise?!

storyeditor/2023-10-13/PXL_090923_103031187.jpg
Dino Stanin/PIXSELL
14.10.2023.
u 13:15

Pitanje je i kako će ovu šizofrenu situaciju podnijeti mlada pedijatrica koju roditelji napadaju, a pročelnik prijavljuje?!

Situacija s pedijatrima u Zadarskoj županiji i dalje je kaotična. Više od tisuću djece nije upisano kod primarnog pedijatra iz jednostavnog razloga što pedijatara nema ni izbliza dovoljno. Štoviše, ni svoj upisanoj djeci nije zajamčena pravodobna liječnička skrb jer, prema tvrdnjama roditelja, pedijatrima je rečeno da djecu upisuju, ali da ih ne moraju sve i liječiti?!

Bijesni i ogorčeni, zadarski roditelji organizirali su se u građansku inicijativu "Tko je moj liječnik?" i prije nekoliko dana sastali se s mjerodavnima u Zadarskoj županiji. Tamo im je rečeno da, nažalost, mjesta kod postojećih pedijatara više nema, ali i da s radom kreću dvije nove pedijatrice: mlada specijalistica dr. Antonija Šitum Bušić koja je preuzela ordinaciju dr. Švorinić te donedavna domska pedijatrica dr. Tereza Tičić sada kao ugovorna liječnica. Rečeno je i da sva djeca moraju biti upisana. Treću doktoricu očekuju krajem ove godine, kazao im je Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo, te objavio kako su barem obavezna cijepljenja djece osigurana.

Dr. Šitum Bušić krenula je s radom, a dr. Tičić kreće od ponedjeljka 16. listopada.

Odmah je krenuo stampedo unezvjerenih roditelja koji su htjeli upisati dijete, na što imaju pravo. Međutim, zakonski maksimalan broj djece po pedijatru je 1190, a svi liječnici već imaju više pacijenata od toga, pa tako i nova pedijatrica koja je preuzela pacijente svoje prethodnice. Zbog toga dolazi do incidentnih situacija i prepirki, čime se samo stvara dodatni pritisak na liječnike koji ionako rade mimo normalnih uvjeta.

Roditelji su se obratili pročelniku Kolegi. Ana Meter, mlada majka jednogodišnjeg djeteta, pisala je pročelniku Marku Kolegi i pokazala nam njegov odgovor:

"Istina, dr. Šitum je od ponedjeljka upisala 350 djece i uz preuzete ima preko maksimalnog broja. Točnu informaciju očekujemo od HZZO-a. Od ponedjeljka bi trebala početi raditi i dr. Tičić. Također sam prijavio i ostale s liste da ne žele upisivati pacijente. I tu čekam odgovore od HZZO-a. Naime listu gdje ima mjesta ne dajem ja već HZZO, nažalost ja ne mogu doktore natjerati da upisuju pacijente, mogu ih samo prijaviti, što sam i učinio... Ako vam je dijete trenutno bolesno, odvedite ga ili na hitni prijem ili kod svog obiteljskog liječnika, dok ga ne upišete kod pedijatra", stoji u pročelnikovu odgovoru.

POVEZANI ČLANCI:

Činjenica da je pročelnik Županije koja je godinama zapuštala primarnu zdravstvenu zaštitu sada prijavio liječnike jer ne žele kršiti propise šokirala je roditelje. Pitanje je i kako će ovu šizofrenu situaciju podnijeti mlada pedijatrica koju roditelji napadaju, a pročelnik prijavljuje?!

– Rekla je doktorica da je mailom tražila pismeno odobrenje koliko djece može upisati preko zakonske odredbe. Odgovor nije dobila vjerojatno jer takvo što ne smije napisati jer je protuzakonito. Tako da smo nigdje, a pročelnik Kolega stvarno nije odgovoran čovjek na svojoj funkciji jer širi neistine i šalje izjave poput ovih u mailu. S ovakvim načinom me stvarno ne čudi da su nas doveli tu gdje jesmo – komentar je jednog roditelja.

– Nažalost, pedijatra nemamo. Moje dijete ima godinu dana i njezina doktorica je bila dr. Mikecin, koja je otišla u privatnike. Obećali su nam da ni jedno dijete neće ostati bez pedijatra, ali i dalje nema pomaka. Navode da ih kontaktiramo, da će se osobno pobrinuti da se djeca upišu kod pedijatra, ali nikom ništa. Trenutno se nalazimo u situaciji da imamo par pedijatara koji su pretrpani i jednostavno nemogu upisati svu djecu. Trenutno se snalazim, a ne preostaje mi ništa drugo nego plaćati privatno, za sada. Pitala sam na sastanku u Županiji da li će nam snositi troškove jer moramo plaćati privatno preglede, dobila sam odgovor da dijete odvedem na Hitnu na pedijatriju. Upitala sam ga da li je posjetio taj odjel i vidio stanje naše zadarske pedijatrije, međutim nisam dobila odgovor. Osim što nemamo pedijatra, naime, i odjel bolničke pedijatrije izgleda grozno. Bilo bi dobro otići i posnimiti da se vidi u kakvim uvjetima se djeca liječe! – ispričala nam je Ana Meter.

U Zadarskoj županiji trenutno je devet pedijatrijskih timova, a trebalo bi ih biti 14.

– Od 1. siječnja bit će osam timova jer dr. Bakmaz odlazi u mirovinu, a prema posljednjim informacijama, sljedeće godine odlaze i dr. Čakarun i dr. Bačić jer imaju uvjete za mirovinu – saznajemo od Ivane Bulat, članice Inicijative "Tko je moj liječnik?". 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Milanović o sukobima u Izraelu: 'Pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije