Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poginuo na sv. iliji
Povratak na članak

Prizmić nakon stradavanja turista: RH mora prepoznati propuste

Slovenski turist već je peta žrtva Sv. Ilije unazad desetak godina, da bi se to spriječilo bitna je prevencija i mehanizmi kojima će se turiste "prisiliti" na to da ne podcjenjuju prirodu

Komentari 12

EN
EndemskaVrsta
11:32 16.07.2012.

Ponavlja se tragedija prouzročena - precjenjivanjem vlastitih sposobnosti, odnosno podcjenjivanjem opasnosti. Svaka čast izvanredno sposobnim momcima i djevojkama iz GSS-a, ali mislim da djeluju pomalo jednostrano - tj. premalo preventivno. Barem na Pelješcu, na prilazima Biokovu, Velebitu, otočkim stijenama... trebalo bi 'dramatizirati' upozorenja, jer je jednako dobro da onaj tko polazi u avanturu 'na svoju odgovornost' čini to zapravo o trošku hrvatskih poreznih obveznika, kao što nije dobro da se nešto više takvih navrijeme ne obeshrabri od upuštanja u pothvat kojem nisu dorasli! (Htio sam spomenuti da bi takva upozorenja bila i 'mandat' Hrvatske turističke zajednice, ali je tomu diletantskom 'pinka' društvancu svaki savjet uzaludan!)

VL
Avatar Istinski Hrvat
Istinski Hrvat
12:07 16.07.2012.

Grozna sudbina da umreš vanka EU na balkanu umjesto doma u Europi..

VL
KO
Kora
12:42 16.07.2012.

Svaka mu čast! Sa 68 godina uspeo se na vrh planine i tamo se (na vrhu!) odvojio tijela!

VL
KO
Kora
12:50 16.07.2012.

Dakle, hoću reći: djedica je primjer zdravlja, razbora i sreće. Bio je tako zdrav da se uspeo na palninu, a onda - daleko od svih - u prirodi - bez patnje prešao na drugu stranu... ...za razliku od raznih kojiji umiru bolesni od svega po bolnicama, u hropcu i muci. Ovo je zapravo divna smrt.

VL
TI
tirkizna
13:33 16.07.2012.

Hrvatska turistička zajednica nije dorasla resursima koje ima, niti moru niti planinama. Nigdje nema obavještavanja i upoznavanja turista (domaćih i stranih) o opasnostima na moru i u planinama. HTZ je još uvijek u mentalnom sklopu "evo vam mora i sunca i što hoćete više"! Ako ministar turizma želi vidjeti što više turista u Hrvatskoj onda je dužan tim turistima pružiti potpune i detaljne informacije o mjestima u koja dolaze.

VL
DU
Deleted user
13:55 16.07.2012.

Upozoravati ljude da ne idu u planine i da se ne kupaju? Onda bi trebali svaki dan upozoravati ljude da ne koriste prijevozna sredstava jer se tu najviše gine. Ako čovjek ode u planinu i tamo skonča zašto je to čudo a normalno je da pogineš u prometu?

VL
OB
-obrisani-
14:30 16.07.2012.

U planinu se nikad ne ide sam, odnosno, to se čini samo u izuzetnim okolnostima, ako znaš put, da si siguran da je najveći dio tog puta pokriven signalom da možeš pozvati pomoć, s tim da uz to nekome moraš ostaviti obavijest i rutu kojom češ se kretati. Ja ponekad odem sam u planinu, ali to je uvijek Velebit, uvijek znam put napamet, uvijek se javim kome se trebam javiti, uvijek obavim sve pripreme, a to stvarno moraju biti posebne pripreme u kojima ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Nikad u životu ne bi mi palo na pamet ići sam na planinu koju slabo poznam, bez pripreme, i onako na juriš, pogotovo po ovakvim vremenskim uvjetima, bez vode itd. Ipak, znam da su Slovenci vrlo savjesni planinari, to znam po iskustvu iz Velebita, ali izgleda da se uvijek nađe bar jedan koji mora mudrovati po svom i ići protiv svih pravila. Ništa, sućut obitelji, i ne znam što više reći.

VL
AB
abendblatt
15:01 16.07.2012.

Zalosno je da neki ljudi precjenjuju svoje mogucnosti, sposobnosti, pa zavrse ovako tragicno.

VL
DU
Deleted user
15:05 16.07.2012.

Ja bih svima koji idu planinariti ili plivati na vece udaljenosti prvo naplatio pausal pa ako se izgube ili precijene svoje snage i sposobnosti neka se HGSS naplati od toga, a ne da se besplatno dovodi u mogucu opasnost zbog avanturista bez pokrica. Nisu za svakog takvi " podvizi ".

VL
OR
orebic
15:39 16.07.2012.

@tirkizna i @endemskaVrsta nije mi namjera braniti sustav TZ, međutim na područje brda Sv. Ilije je upravo sustav TZ u suradnji s PD Sveti Ilija i HGSS stanicom Orebić markirao sve prohodne staze, redovno se čiste, te lokalna TZ godišnjee tiska mapu (15.000 primjeraka) koja sadrži info o prohodnim stazama kao i upute o ponašanju prilikom penjanja na brdo i besplatno se dijeli u svim uredima TZ na Pelješcu, korčuli, Dubrovniku.... Dostupna jei na web-u http://www.visitorebic-croatia.hr/Content/multimedija/download/13_Mapa%20-%20Karta%202012%20LOW%201.pdf Možda sustav TZ nije idealan, ali prije pljuvanja, ne smeta provjeriti činjenice....

VL
VL
????
16:18 16.07.2012.

GSS bi trebao naplaćivati svako spašavanje kao što se to i u Europi radi, a ne sve "besplatno", a zapravo na teret hrvatskog (ili lokalnog) proračuna. Tjedan dana potrage u npr. Austriji ljudima naplate 20.000 eura. A turist koji nee želi da to padne na njegov teret, neka se izvoli osigurati kao što to čini kad ide na skijanje u A, D ili CH. Inače, sućut obitelji stradaloga.

VL
MI
Mirisna
21:18 16.07.2012.

Tko o čemu Vinko Prizmić opet kuka. HGSS je udruga građana koja godišnje dobiva iz proračuna 20 milijuna kuna. I to sve potroši Prizmić s kumovima. To mu nije dovoljno pa bi i naplaćivo spašavanje. i još mu nije dosta on bi i ovlasti. Malo si se zaletio Vinko sa svojom paradržavnom organizacijom. Odi na kovača dok ti nije došla inspekcija i pitala za račun..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.