Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bunt u resoru

Privremeni ministar bez natječaja izabrao svoj privremeni tim

simon-novi
Boris Ščitar
06.06.2010.
u 20:40

Na devet bitnih pozicija posuđeni su kadrovi izvan Ministarstva. Zar je to profesionalizacija službe?!

Krši li ministar pravosuđa dr. sc. Ivan Šimonović Zakon o državnim službenicima jer je na čak devet čelnih pozicija u svome resoru postavio vršitelje dužnosti i privremena rješenja iako po zakonu rukovodeće službenike “imenuje i razrješava Vlada na temelju javnog natječaja”. Zašto to nisu iskusni službenici Ministarstva pravosuđa (MP) s položenim pravosudnim ispitom? Kakva je to profesionalizacija državne službe!? To smo pitali ministra tragom predstavke anonimnog “zviždača” potkrijepljene s devet kadrovskih “slučajeva”. Njihovu stručnost autor ne propituje, već isključivo to što ih je postavio ministar bez natječaja! Što nam jamči da je izabrao kvalitetne i da nema boljih?!

Ovdje pročitajte njegov cjelovit odgovor

 Ukratko pak reforma pravosuđa, pristupni pregovori s EU te “dugogodišnji nedostatak sustavne brige za razvoj vlastitih ljudskih potencijala” nametnuli su potrebu za “pojačanjima”, a za što se godinama koristi privremeni rad sudaca i državnih odvjetnika biranih po stručnim kriterijima. Isto vrijedi i za posudbe iz državnih organa, osobito Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. U travnju je prepolovljen broj uprava u MP-u “što neki od razriješenih ravnatelja nisu lako primili”. Započelo se sustavno razvijati vlastite ljudske resurse kako bi postupno zamijenili posuđene, ali bar do završetka pregovora o pristupanju EU, ministar tvrdi da su prisiljeni na posudbe.

Neprecizni propisi

– Pravno uređenje ovih praktičnih životnih potreba vrlo je složeno, ali i mjestimično nedovoljno precizno – tumači i dodaje kako se potreba za specijalistima rješava “sukladno ustaljenoj praksi u državnoj upravi” do izbora stručnjaka odgovarajućeg profila putem javnog natječaja ili internog oglasa. Zaključno ističe kako se uvidjela nužnost dorade nedovoljno precizne pravne regulacije mogućnosti korištenja rada pravosudnih dužnosnika u MP-u, na čemu se radi, a “istodobno će se sustavno i snažno nastaviti karijerna promocija najboljih službenika MP-a”.

Ministar nije progovorio o konkretnim primjedbama pa ni, recimo, zašto je v. d. ravnateljice Uprave za kazneno pravo od veljače 2009. Sanja Nola, koja je kao općinska sutkinja s četiri godine staža bila na početku karijere. Još nije bila trajno imenovana sutkinjom jer je uvjet pet godina sudačkog staža, ali na dužnosti ravnateljice Državno-sudbeno vijeće trajno ju je imenovalo sutkinjom uračunavši joj i vrijeme dok joj sudačka dužnost miruje. Zakoni dopuštaju posuđivanje kadrova. Uz to, imaju plaću koja je povoljnija za njih. Nola menadžerskog iskustva nije mogla imati, a mnogi od nje imaju bogatije kaznenopravno iskustvo.

Nepravda u pravosuđu

Privremeno kadrovsko rješenje čak na devet pozicija (!?) loše je čak i ako “duh zakona” to dopušta jer izaziva negativne efekte, nemotivirajuće je i nepravedno spram profesionalnog kadra u MP-u, u kojem je stručnu afirmaciju steklo i dvoje sadašnjih sudaca Ustavnog suda. Dvojbeno je i što privremeni ministar privremeno rješava problem u svom resoru nauštrb sudstva. Sve to je neočekivano od ministra koji je javno često govorio o profesionalizaciji kriterija za napredovanje u sudstvu.

Devet privremenih ravnatelja, tajnika i savjetnika

Uprava za građansko pravo a v. d. ravnateljice Vesna Žulj, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu

Uprava za kazneno pravo 
a v. d. ravnateljice Sanja Nola, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Uprava za zatvorski sustav a, v. d. ravnatelja Branko Peran, iz MUP-a Uprava za probaciju 
a v. d. ravnatelja Miroslav Mihoci, ujedno načelnik Službe za tretman Uprava za EU i ljudska prava a ravnatelj Kristijan Turkalj, imenovala ga Vlada natječajem, zadržao pravo povratka u MVP

Tajnik Ministarstva pravosuđa a Tomislav Kralj, diplomirani kriminalist, a uvjet je pravni fakultet i četiri godine rada u struci.

Uprava za organizacijsko kadrovske poslove 
a ravnateljica Diana Kovačević-Remenarić, zamjenica ŽDO, imenovala ju je Vlada u svibnju 2008. pa razriješila 8. travnja 2010., a ministar je imenuje v. d. ravnateljicom iste Uprave.

Tajnica kabineta ministra 
a Natalija Hmelina svakih šest mjeseci produžuje privremeni premještaj iz MVP-a

Savjetnik a Mario Krešić imenovan bez suglasnosti Vlade, bio je Šimonovićev asistent na fakultetu

Komentara 8

BA
baš
08:29 07.06.2010.

Ovo je samo dokaz o tome kolike su dubioze u društvu. Stvar je povjerenja, a ne stručnosti. Nitko nikome više ne vjeruje, a doista da bi se bilo što pomaklo s mrtve točke, trebaju suradnici a ne oponenti.

MA
maxrudolf
10:21 07.06.2010.

@Hamurabi , 100% se slazem sa tobom, samo si prosirio sto sa mislio . Kritiku maramo staviti pred vrata osobe na vrhu, jer ona je odgovorna za svaku ministarsku nominaciju ( ili bi trebala biti) Definicija \"VLADATI\"je da vbode politickiki sistem u danoj zemlji a ne da slijede i dozvole da radi tko sta hoce. Licno ja sam se nadao da ce premijerka biti dobra za Hrvatsku, da ce okrenuti smijer i da cemo konacno poceti sa rijesavanjem korupcije, jer korupcija ce nas totalno unistiti. Nazalost jos uvijek nisam vidio jedan pozitivni rezultat gdje mozemo reci da je zakon odrzan, da se imovine nisu prenijele na supruge kumove i slicno. Re- Istraznog novinarstva, tu se donekle razilazimo. Trend je i to globalno, senzacionalizam, svi smo navikli na to iako to nejde svakome uz dlaku. Vidis ja sam poznavao jednog novinara koji je platio zivotom sto je stao nekome na zivac, nastojeci obavijestiti javnost o nekim stvarima. Novinaru gube zivote u ratnim zonama a kod nas??? Malo razmisli o tome isto i ti .... !!!

OB
-obrisani-
08:29 07.06.2010.

@ maxrudolf ! Kritiziraš premijerku, a ne ovog \"stručnog, profesionalnog i depolitiziranog\" bezveznjaka kojemu su svi pjevali hvalospjeve (a posebno HNS i Pusićka) kada je naturen Sanaderu, a ništa, ali baš ništa nije napravio, osim što je izmjenom Pravilnika omogućioio zatvorskim čuvarima upotrebu električnih šokera ! A istražne novinare kako ih ti nazivaš ostvai sa strane jer je to u većini slučajeva najveći šljam u državi, a ti sam razmisli zašto !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije