Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potez očajnih

Prisiljeni prodavati obiteljsko zlato kako bi mogli platiti režije

\'12.04.2011., Sisak - Sve vise Siscana odlucuje se za prodaju zlata. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
14.04.2011.
u 15:33

Čak su dvije radnje registrirane za otkupljivanje, a neki se zlatari istim poslom bave i "na crno"

Nakon što je jedini zlatar koji je otkupljivao nakit lani zatvorio svoja vrata, zamijeniti komad zlata za gotovinu u Sisku je postalo nemoguće. No, taj je biznis procvao preko noći. Čak su dvije radnje odnedavno registrirane za otkup, a neke prodavaonice istu uslugu nude i "na crno". Pad prodaje, vrtoglavi skok cijene zlata i sve više Siščana prisiljenih u recesiji posezati za obiteljskim blagom pogoduju svim akterima u konačnici tužne priče. Otkupljivačima je zajedničko jedno: baš oni nude najpovoljnije uvjete. Kupci su pak spremni pristati na sve.

Naočalama do uskrsnice

– Došla sam zamijeniti dvoje stare zlatne naočale. Ne služe više nikome, a Uskrs je sve bliže i trebam kupiti darove za četvero unučadi. S malom mirovinom ne može se ništa – kaže sisačka umirovljenica, koja se nadala postići cijenu od 500 kuna. Međutim, prodavačice su je razočarale rekavši da su predmeti tek – pozlaćeni. Na prvi pokušaj prodaje pozivala ju je upečatljiva reklama prije nekoliko dana otvorene požeške prodavaonice. Izlog mami s desetak krupnih natpisa iste riječi – otkup. Tako za gram 14-karatnog zlata nude 85 kuna, 118 kuna vrijedi ono zubno, 140 kuna dukati, a Josef Franz najviše, čak 155 kuna. Srebro je gotov bezvrijedno, tek dvije i pol kune po gramu. Posao je prva pokrenula urarska radnja Milinković.

– Otvorili smo ove zime. Jedna nam je žena došla i s ruke skinula zlatni sat, jer više nije imala čime platiti grijanje. Kada dođu, mnoge se mušterije zapravo pozitivno iznenade jer očekuju manji iznos. Najviše donose lančiće i privjeske, ali i dukate te zubno zlato – kaže Jole Milinković.

Morali proširiti djelatnost

Testirao je za nas autentičnost broša, struganjem na pločici i premazom. Ako trag ostane, pravo je zlato. Budući da satove u vrijeme gospodarske krize sve slabije prodaju, morali su proširiti primarnu djelatnost, u koju će s vremenom uvrstiti i otkup platine, briljanata, srebra... Ima dana kad ne otkupe ništa, ali već idućeg i po 30 grama. Zlato ide na otapanje i dalje se preprodaje u obliku poluga. Tako estetska i sentimentalna vrijednost nakita gubi svaki trag i postaje tek sredstvo za preživljavanje.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar _Hedon_
_Hedon_
22:53 05.05.2011.

Tužno...

DJ
djakputnik
14:31 28.04.2011.

ZNA SE !!!

Avatar Tomcek 88
Tomcek 88
11:42 20.06.2011.

Ljudi ,pa vi placate taj olos od Politicara ! Sta cekate ! REVOLUCIJA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije