Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matura

Priručnik za lakše polaganje ispita iz hrvatskog

Hrvatski na maturi
09.05.2014.
u 19:04

Priručnik će na web-stranicama Instituta za hrvatski jezik biti dostupan od 14. svibnja, a tiskanom izdanju cijena će biti 20 kuna

“Hrvatski na maturi” priručnik je koji će zasigurno dobro doći ovogodišnjim maturantima, ali i svima onima koje državna matura čeka sljedećih godina. Nastao je da bi se učenicima i profesorima dao jednostavan i jasan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje eseja na državnoj maturi.

Autorice priručnika Lana Hudeček i Milica Mihaljević te urednica Marina Čubrić i recenzentica Marijana Horvat dugogodišnje su suradnice Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na projektu državne mature te su dobro upoznate s pogreškama koje maturanti najčešće čine. Priručnik je usklađen s novim pravopisom, a javnosti će biti predstavljen sljedećeg tjedna. Cijena mu je 20 kuna, a iz Instituta za hrvatski jezik, koji mu je izdavač, tvrde da će svima koji ga naruče biti dostavljen do 15. svibnja.

– Priručnik će od srijede 14. svibnja biti javno dostupan na adresi matura.ihjj.hr, a tiskano izdanje bit će u prodaji od toga datuma – kaže ravnatelj Instituta Željko Jozić. Naglašava kako im je želja pomoći maturantima da lakše polože ispit iz hrvatskog.

>> Skandal! Učenicima podijelili testove iz hrvatskog dan prije ispita

Komentara 2

Avatar vasilije
vasilije
19:48 09.05.2014.

Novohrvatski ili staro hrvatski uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa ili rotor), svemrežje (internet), hrvatistika (croatistika), zatim istinomjer (poligraf), pržilo (friteza), sučelište (engl. talk . .show) te skrbnina (izraz za ono što se plaća zaa skrb, npr. alimentacija).LOPTA - napuhano skakutalo FIJAKER - miloguzno sjedalo MONITOR - trazilo TASTATURA - tipkalo PAPUCE - kucno tihotapkalo TELEFON - brzoglas TELEGRAF - brzojav PETAO - zorokrik

Avatar Do@Zemuna
Do@Zemuna
19:51 09.05.2014.

vasilije pijeta je kokot a ti si at

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije