Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Prioritet su akreditacija Agencije za plaćanja i ruralna strategija RH

'15.10.2012., Zagreb - Hotel Four Points by Sheraton Panorama bio je domacin medjunarodnoj konferenciji o Zajednickoj poljoprivrednoj politici. Tihomir Jakovina.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
15.10.2012.
u 20:48

Važno je da RH poštuje obvezu i ima akreditiranu platnu agenciju za izravna plaćanja, jučerašnje su poruke Europske komisije

Prošireno tržište EU poljoprivrednicima je u novim zemljama članicama otvorilo mnoge mogućnosti, od većeg opsega trgovine unutar Unije, jačajući njezinu poziciju i na globalnom tržištu, do stvaranja veće stabilnosti za poljoprivrednike i više direktnih stranih investicija. Od 2000. do 2011. stvarni prihod po poljoprivredniku u Letoniji tako je uvećan pet puta, u Estoniji tri, Litvi, Češkoj i Poljskoj dva puta..., čulo se na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji u povodu 50. obljetnice utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, koju će uskoro dijeliti i Hrvatska.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je većinu stvari ZPP-a Hrvatska već implementirala u svoje zakonodavstvo, no ostala joj je akreditacija Agencije za plaćanje te izrada strategije ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020., koja bi trebala biti dovršena do svibnja 2013. i osnova je za dobivanje 333 milijuna eura godišnje za ruralni razvoj. Jakovina se na marginama konferencije složio s direktorom Opće uprave EK-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Joseom Manuelom Silvom Rodriguezom da bi hrvatske vlasti trebale pozorno pratiti neometanu provedbu ZPP-a u 2013. te da bi se glas RH trebao čuti u europskoj obitelji, posebice kad je riječ o kvalitetnim proizvodima i snažnim ruralnim područjima.

– ZPP se stalno mijenja u skladu s izazovima, no zajednički ciljevi održivosti proizvodnje te kvalitete, sigurnosti i opskrbe hranom ostaju. Upravo stoga EU ima i ciljane dohodovne potpore kojima se potiču rast i zapošljavanje, poštena utakmica svih članica te donošenje alata za upravljanje određenim situacijama kojima se odgovara na trenutačne izazove – kazao je Rodriguez. Alexandra Cas Granje, direktorica Opće uprave za proširenje EK-a, ustvrdila je kako je usklađenje direktnih plaćanja u poljoprivredi u 2012. na vrhu liste onoga što još treba učiniti kako bi se RH pravovremeno uključila u monetarne tokove EU.

Komentara 3

CA
cavecanem
21:38 15.10.2012.

uvijek je zanimljivo promatrati jednostrano tumačenje prednosti europske unije koje naši političari (neovisno crveni ili crni ili plavi ili žuti ili....) stalno vade iz rukava jer po njima nam se otvara tržište od 500 milijuna potrošača, a nitko ne govori i da se mi otvaramo stotinama tisuća proizvođača koji proizvode bolje i jeftinije od nas, dakle od 01.07. zbogom mali poljoprivrednici i mali gospodarstvenici, adio obrtnici, ionako spori otkucaji bila našeg umirućeg gospodarstva i poljoprivrede prijeći će u ravnu crtu, a u blizini neće biti nikoga sa aparatom za oživljavanje

MC
mcmarko
22:05 15.10.2012.

ako će kao u bajkama što jakovina priča, hrvatskim poljoprivrednicima krenuti, onda će se zpp odmah mijenjati na štetu naših poljoprivrednika jer su ovi iz eu vidjeli koje sposobne i poltronske političare imamo. u pregovorima su naštetili poljoprivrednoj proizvodnji da ti nije mala stvar. meni samo nije jasno, dođe nova vlast i oni ništa o tome ne govore, tako je kako je. to je očiti kriminal što su pankretićevi i čobankovićevi ljudi radili. kome će dati 300 mil. eura, kad kažu da će do ulaska propasti 20000 malih poljoprivrednika. kome, todoriću, hoće li šume dati andabaku kojeg boli briga za 25 mil. kuna koje je dao hajduku. švabe, austrijanci, švicarci, česi, ne uništavaju male poljoprivrednike. baš me zanima zašto nije spomenuo madžarsku. mnogo plodne zemlje isto kao kod nas. mora se nekako platiti taj dug. a i to državno zemljište će dobiti samo podobni.

GU
Gustavo
22:09 15.10.2012.

Radi toga im se fučka za domaće mljekare, sad uvozimo 30 posto mlijeka uskoro ćemo 90 posto, 60 posto mesa uskoro ćemo 100 posto itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije