Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruši Vladu

Priopćenje Lette: 'Berlusconijev potez je lud i neodgovoran'

Silvio Berlusconi
Reuters/PIXSELL
29.09.2013.
u 11:34

Berlusconi je opozvao svoje ministre i izazvao krizu vlade kako bi prekrio svoje probleme sa sudstvom, svoje privatne probleme, dodaje Letta.

RIM – Berlusconijev potez je lud i neodgovoran, priopćio je premijer Enrico Letta. U ni jednom vladinu priopćenju u povijesti talijanske republike se nije govorilo o nečijem ludom potezu. Berlusconi je opozvao svoje ministre i izazvao krizu vlade kako bi prekrio svoje probleme sa sudstvom, svoje privatne probleme, dodaje Letta i najavljuje kako će u ponedjeljak ili utorak iznijeti sve u parlamentu i na taj način dati do znanja svim Talijanima zbog čega je došlo do sadašnje situacije.

Kriza vlade Enrica Lette, poslije izlaska iz nje petoro ministara pokreta Narod sloboda Silvija Berlusconija, mogla bi dovesti do stvaranja nove vlade s dosadašnjim premijerom, a tek u krajnjem slučaju do raspuštanja parlamenta i sazivanja prijevremenih izbora. Već su ove godine održani prijevremeni izbori, pa bi dvije izborne konzultacije u jednoj godini bile previše i za Italiju. Poslije tih izbora u veljači 2013. godine nije bilo pobjednika, pa se načinila vlada velike koalicije u kojoj su Demokratska stranka, Narod sloboda i stranka centra Marija Montija. Pokušalo se provesti neke reforme, ali je sve uvijek bilo zakočeno Berlusconijevim osobnim problemom, odnosno konačnom presudom Vrhovnog suda kojom je 1. kolovoza kažnjen na četiri godine zatvora s olakšicom spuštenom na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, te zabranom političkog djelovanja u institucijama. Berlusconi se nadao kako će ga politika na neki način osloboditi od sudske presude i dozvoliti mu daljnje izravno političko djelovanje. No, 4. listopada će parlament glasovati o njegovu izbacivanju iz Senata, a prema izjavama parlamentaraca većina će biti za njegovu političku sahranu. Berlusconi je najprije od svih parlamentaraca njegova Naroda sloboda zatražio ostavke na svoja parlamentarna mjesta. Mislio je kako će time zastrašiti Lettinu vladu i od nje dobiti neku vrstu amnestije. No, Demokratska stranka takvo rješenje nije htjela provesti.

To što Lettina vlada u petak uvečer nije donijela dekret kojim bi se zaustavilo automatsko povećanje PDV-a sa 21 na 22 posto, a što je prije par godina odlučeno, bila je odlučna prilika za Berlusconija da izazove njezin pad kazavši kako njegova stranka ne može biti u vladi koja povećava poreski pritisak. Nada se kako će taj njegov potez dovesti do raspuštanja parlamenta.

No, predsjednik republike Giorgio Napolitano pokušat će učiniti sve kako izbjegao raspuštanje parlamenta. Napolitano i Letta pripremit će plan za naredne dane. Letta će najvjerojatnije u parlamentu pokušati pronaći novu većinu. Unutar Berlusconijeve stranke nisu svi zadovoljni potezom svoga čelnika, pa bi moglo doći do njezina rascijepa. Sve opcije su otvorene, a jedino je sigurno, odnosno da politička nestabilnost šteti gospodarstvu. Italija će, čini se, ovu godinu završiti sa 3,1 posto državnog deficita, dakle prijeći će granicu od 3% i mogla bi ponovno biti sankcionirana. Sigurno je i da će, ako se ne dogodi neku čudo, Berlusconi 15. listopada biti pritvoren u kuću ili će morati u nekoj zajednici, na primjer za liječenje narkomana, provoditi sate u pružanju društveno korisnog posla.

Berlusconi je, navodno, kao ranjena zvijer u kavezu i njegovi potezi, ludi i neodgovorni kakvima ih je nazvao Letta, su posljedica njegova duhovnog stanja. Osim toga na takve poteze ga pumpaju njegovi suradnici jastrebovi, koji uvijek žele sukob sa svima onima koji ne misle kao oni. Berlusconi je poslušao jastrebove u stranci, a golubovi bi mogli i odletjeti. Možda se tomu nada Letta, odnosno da bi neki parlamentarci mogli izaći iz Berlusconijeva pokreta i poduprijeti njegovu novu vladu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije