Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biskup škvorčević

'Prionimo obnovi osobnog, narodnog i crkvenog života'

požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/4
15.10.2012.
u 16:49

Grad Požega i požeška prvostolnica slavili sv. Tereziju Avilsku, svoju zaštitnicu

Požeška prvostolnica, Grad Požega i Katolička gimnazija danas su slavili svoju zaštitnicu, svetu Tereziju Avilsku. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Ericco, a propovijedao je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

U pozdravnoj riječi domaćin, požeški biskup Antun Škvorčević, podsjetio je apostolskog nuncija da je došao u Slavoniju, dio Hrvatske koji još uvijek trpi od posljedica ratnih stradanja, oskudice i brojnih drugih nevolja, zbog čega se s ovih prostora iseljavaju, posebno mladi, u potrazi za radnim mjestom.

– Molite s nama u ovom svetom slavlju da nas sv. Terezija Avilska približi Bogu, da nas snaga Isusove ljubavi međusobno poveže u poštovanju, solidarnosti i slozi te da se učvrstimo u neprevarljivim Božjim nadama, a vodstvu ove zemlje daruje sposobnost da zauzetije traži rješenja za nevolje ljudi ovog kraja – poručio je biskup Škvorčević.

Nadbiskup Srakić u homiliji je kazao da je sv. Terezija Avilska živjela u teškim vremenima za Crkvu i društvo. – Što je mogla učiniti? Prepustiti se bujici svoga vremena? Ona je odlučila uložiti sve svoje talente uma i srca u obnovu onoga što je zaspalo, zastarjelo, neupotrebljivo. No, ne svojim silama, nego potaknuta Božjim duhom koji je Isus obećao svojim učenicima – kazao je nadbiskup.

Pozvao je sve nazočne da prione velikom djelu obnove osobnog i obiteljskog, narodnog i crkvenog života pod vodstvom Duha Svetoga kako bi nas on odgojio u ljubavi, najvećoj snazi, kao što je to učinila i sv. Terezija.

Na kraju slavlja, svima se obratio apostolski nuncij kojem je posebno bilo drago što se ovdje njeguju dobri odnosi između crkvene i građanske vlasti. – Često ponavljam da je važno, unatoč različitim viđenjima stvari, da svi nastojimo najbolje što možemo služiti građanima ove zemlje. Naša je želja da se ta suradnja ne samo nastavi, nego da se i razvija na svim razinama za dobro grada Požege i čitave zemlje – poručio je apostolski nuncij D'Errico, kojem je ovo bila prva posjeta Požeškoj biskupiji.

 

 

Komentara 3

VE
Vexans
20:46 15.10.2012.

Vatikanskom ambasadoru u Zagrebu(nuncij) je "posebno drago za dobre odnose između crkvene i građanske vlasti u Požegi".U Požegi je na vlasti SDP.Očekivao sam neki post prijatelja desne provinijecije! No..muk.

VO
vobrado
17:12 17.10.2012.

Koliko je važan ovaj članak čitateljima Večernjeg lista govori broj komentara na članak. Strašno!

VO
vobrado
21:59 17.10.2012.

Želio sam istaknuti da je svatko dužan na svom polju rada učiniti sve što je u njegovoj moći, bilo biskup, bilo gradonačelnik. Činiti dobro je univerzalna stvar i tu nitko nema niti može imati zamjerki. Htio saa istaknuti i too da je grad Požega jako puno dobio na marketinškom planu osnivanjem Požeške Biskupije, da su se u gradu počela zbivati događanja važna za širu društvenu zajednicu. No treba također istaknuti i činjenicu i neke stvari koje pokazaju neka čudna stremljenja samih požežana koji više crkvu sv. Terezije ne doživljavaju kao svoju, osobito nakon njezine obnove. Što je tu je, povratka nema, barem ne za sada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije