Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednodnevni štrajk

Primoštenci: Štrajk je uspio, došli smo na posao i ne radimo ništa!

primošten opći štrajk (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/5
18.03.2011.
u 14:10

Primoštenci su podržali akciju pa su roditelji djecu ostavili kod kuće umjesto da ih dovedu u vrtić

PRIMOŠTEN - Nismo mi odavde. Nemamo mi veze. Mi smo druga županija... - veselo nas je uglas izvijestilo troje vrtlara koje smo s povrtlarskim alatom zatekli usred Primoštena, između grmlja ružmarina, lavande i stabala bora u središnjem primoštenskom parku, na Trgu don Ive Šarića.

- Evo, baš smo marendali. Ali podržavamo mi Primoštence.. - objasnio je krupni vrtlar dok je dovršavao užinu.

Pričljivi vrtlar i njegovi kolegica i kolega te nekolicina građevinskih radnika privatnika, vlasnici kafića, trgovci i trgovkinje... bili su među malobrojnima koji su danas ozbiljno i izvanredno zaposleni u Primoštenu.

Naime, primoštenski načelnik Stipe Petrina za danas je proglasio jednodnevni opći štrajk kojemu su se odazvali svi zaposlenici koji imaju veze s primoštenskim općinskim proračunom, ali i drugi mještani. Na ovaj se, za hrvatske (i šire) prilike vrlo neobičan čin, Petrina odlučio zbog stanja u državi te protiv diskriminirajućeg odnosa državnih institucija prema Primoštenu. I doista, službenici u općinskoj upravi, knjižničari, dobrovoljni vatrogasci, komunalni redari, čistači, odgajateljice i tete u vrtiću, turistički djelatnici i drugi priključili su se ovoj nesvakidašnjoj prosvjedno-neradnoj akciji kako bi dali svoj doprinos prosvjednim događanjima u Hrvatskoj.

Sjedimo i gledamo u kompjutor

- Štrajk je u potpunosti uspio! Došli smo na posao, ali ne radimo ništa. Osim što odgovaramo na pozive novinara - pojasnio je Petrina, načelnik Općine Primošten.

- Sjedimo, gledamo u kompjutor... - jezgrovito nam je objasnila jedna općinska službenica.

A u središtu Primoštena teško se moglo razabrati da je Općina doista u štrajku. Dan se nije bitno razlikovao od uobičajenijih spokojnih izvansezonskih dana u tom priobalnom mjestu. Miru i spokoju poluoblačnog jutra, uz bonacu u luci nakon višednevnog orkanskog juga i poneku uspavanu mačku, ovoga puta su pridonijeli i besposleni zaposlenici općinskog komunalnog poduzeća Bucavac. S obzirom na štrajk, zauzeli su nekoliko klupica ispred sjedišta poduzeća. Navikli na rad, neki od njih djelovali su i pomalo zbunjeno. 

- Ma, obavili smo mi sve još jučer. Smeće smo ljudima odvezli. Radimo mi, ne boj se. I da ne radimo deset dana, naši Primoštenci ne bi to osjetili... - prekriženih ruku s klupe nam je obrazložio zaposlenik Bucavca.

- Moralo se ovako nešto učiniti. Naša općina nema velikih problema, ali drugi, i bogatiji od nas, kao i oni siromašniji, mire se sa svime što se događa i kao nojevi zabijaju glave u pijesak. To tako više ne ide - ukratko nam je rasvijetlio primoštenski aktivizam Ante Nižić, poslovođa u Bucavcu, koji inače zapošljava 22 radnika.

Slično je štrajk obrazlagalo i osam općinskih službenika, po dvoje iz Turističke zajednice, DVD-a, knjižnice i šestero zaposlenika dječjeg vrtića. Zapravo je dječji vrtić jedini među njima radio: danas su primili na čuvanje tek dvoje primoštenskih mališana.

- To vam je najbolji pokazatelj koliko su i svi naši Primoštenci podržali ovu akciju: u vrtiću brinemo o 70 djece, no nitko, osim dvoje roditelja koji nisu mogli drukačije, danas nije doveo djecu u vrtić - podastiru nam dokaz štrajkačkog uspjeha.

Dakako da su se mnogi Primoštenci spremno našalili na svoj račun, a ne na račun štrajka.

- Evo vidite, ne radi nijedan od naših 150 hotela, zatvoreno je i svih 500 restorana i kafića. Onaj hotel također ne radi - ironično dodaje jedan stariji Primoštenac i pokazuje rukom u smjeru razrušenog hotela koji su kupili Mađari, pa već 16 godina zjapi prazan. Petrina je na ovaj štrajk pozvao i druge lokalne samouprave, no nije izvjesno je li se ijedna od njih odazvala ovakvu njegovu pozivu "onima koji još imaju dovoljno morala".

- Pozivamo vas jer smatramo da je stiglo krajnje vrijeme da glasno i jasno iskažemo nezadovoljstvo zbog stanja u pokradenoj i opljačkanoj zemlji, u kojoj je na djelu korumpirana i neučinkovita Vlada i državna uprava, u kojoj se prirodni resursi od vitalnog nacionalnog i strateškog značaja rasprodaju stranim monopolistima za kikiriki, u kojoj su umirovljenici gladni, branitelji obezvrijeđeni i izdani, djeca se rađaju prezadužena, vojske nezaposlenih preživljavaju na načine koje je teško i opisati, a zaposleni rade za male plaće, ako ih i dobiju - pozivao je Petrina.

- Moram još piturati ogradu na balkonu od apartmana. Mene već gosti zovu za šesti misec... Sezona bi mogla biti dobra - prisjetio se jedan od štrajkača.

Komentara 5

KF
kfuntak
15:18 18.03.2011.

Svaki glas o aktualnom stanju u državi i revoltu građana dobrodošao. Hvala Primoštencima! Pozdrav sa zagrebačkih ulica!

DA
darko9
17:59 18.03.2011.

ako opčina nema sredstava za opstanak ugasiti je i pripojiti drugoj općini jer svi ti zaposleni odnose pola proračuna opčine

DA
darko9
18:00 18.03.2011.

sve opčine i gradove koji se ne mogu sami financirati treba ugasiti i pripojite večim mjestima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije