Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upisivat će se u dva kruga

Primorac: Zasad više od 4600 građana upisalo narodne obveznice, uplatili oko 155 milijuna eura

Zagreb: Ministar Primorac dao je izjavu o državnim obveznicama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
22.02.2023.
u 23:30

Prvi put u Hrvatskoj, jutros od 8 sati počeo je upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, a minimalan je ulog 500 eura dok je minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati 3,25 posto godišnje.

Više od 4600 građana upisalo je tzv. narodne obveznice prvog dana upisa od 8 do 15 sati i ukupan iznos koji su uplatili je oko 155 milijuna eura, izvijestio je u srijedu navečer ministar financija Marko Primorac, zadovoljan odazivom građana. Prvi put u Hrvatskoj, jutros od 8 sati počeo je upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, a minimalan je ulog 500 eura dok je minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati 3,25 posto godišnje.

Dospijeće obveznica je 2025. godine i upisivat će se u dva kruga, pri čemu je prvi krug za građane koji obveznice mogu upisivati do 1. ožujka do 20 sati. "Od 8 do 15 sati obveznice je upisalo preko 4600 građana i ukupan iznos koji su uplatili je oko 155 milijuna eura", rekao je ministar Primorac u emisiji "Otvoreno" HTV-a.

Računali su, dodao je, da će se većina upisa dogoditi sljedeći tjedan, jer su u tijeku školski praznici i veliki dio hrvatskih građana možda nije u Hrvatskoj. "Ovo nije investicijska prilika za one koji žele u kratkom roku puno zaraditi, ovo je za građane da u uvjetima velikih inflatornih pritisaka očuvaju dio svoje kupovne moći i štednje koju imaju u bankama po kamatnim stopama koje su niske", dodao je Primorac u emisiji HTV-a.

VIDEO: Hrvatski političari otkrili tko će kupiti državne obveznice, a tko mora ipak prvo pitati ženu

Komentara 1

ŠV
Švapski
08:12 23.02.2023.

Za visok rizik zemlje (Hrvatska!) 3,25% su puno preniski! Kupite puno sigurnije obveznice iz Njemačke (2,56%) ili puno isplativije obveznice iz Italije (4,67%). Ova obveznica je namijenjena ljudima koji ne znaju ništa o investiranju – kako cinično!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije