Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Prije ulaska u Sikstinsku kapelu treba proći kroz usisavač

Sikstinska kapela
21.12.2012.
u 19:00

Kada posjetitelji uđu u Sikstinsku kapelu, već će znati sve o Sudnjem danu i ostalim Michelangelovim slikama kao i freskama drugih čuvenih umjetnika koji su oslikali kapelu u kojoj se biraju pape

Prije ulaska u Sikstinsku kapelu s Michelangelovim freskama svi posjetitelji morat će proći kroz usisavač koji će im usisati prašinu s odjeće, ohladiti tijela i očistiti cipele. Jedino će se tako moći sačuvati freske na kojima je Michelangelo opisao stvaranje i smak svijeta. Direktor Vatikanskih muzeja Antonio Paolucci (73) opisao je koji će se radovi provesti tijekom 2013. godine kako bi se u prostorijama poboljšali uvjeti za slike i freske, ali i za posjetitelje. Bit će otvorena nova fototeka s milijun slika, obnovit će se osvjetljenje i klimatizacija, a prije ulaska u Sikstinsku kapelu posjetitelji će morati proći kroz prostoriju dugu oko 100 metara u kojoj
će biti \"očišćeni“ od prljavštine.

Na podu te prostorije bit će tepih koji će ujedno čistiti cipele, na zidovima će biti rupice usisavači koje će usisavati prašinu s odjeće i istodobno hladiti ljudsko tijelo kako bi se spustila tjelesna temperatura i otklonila vlažnost. Naime, prašina, visoka temperatura, vlaga i ugljikov dioksid najveći su neprijatelji slika i fresaka, objašnjava Antonio Paolucci koji je direktorom Vatikanskih muzeja postao 2007. godine. On kaže da će svi projekti obnove biti zaključeni do konca 2013. godine jer „novca ima, a radovi su u dobroj fazi“.

Prije ulaska u Sikstinsku kapelu posjetitelji će moći doznati sve o njoj uz pomoć \"virtualnog posjeta“. U posebnoj prostoriji posjetitelj će, kao u filmskoj dvorani, sjedeći u stolici moći na ekranu gledati i na svim jezicima čuti objašnjenja Michelangelovih fresaka. Tako, kada uđu u Sikstinsku kapelu, već će znati sve o Sudnjem danu i ostalim Michelangelovim slikama kao i freskama drugih čuvenih umjetnika koji su oslikali kapelu u kojoj se biraju pape. Sikstinska kapela je, zapravo, sažetak kršćanske teologije, mjesto velikih liturgija i konklava, premda se razgledava na koncu posjeta Vatikanskim muzejima i njihov je dio. Virtualna šetnja posjetitelja će pripremiti za pravi susret sa Sikstinskom kapelom, odnosno neće biti zamjena obilaska toga svetog mjesta.

Zanimljivo je i to što će se u Vatikanskim muzejima otvoriti i prostor za fotografije. Odmah pokraj ulaska u Muzeje pripremljen je prostor od oko 2000 četvornih metara za fototeku. Dakle, osim slika velikih umjetnika, sada će se moći vidjeti i fotografije.

No predviđene su i druge inicijative, kao što su međunarodna savjetovanja, posebni obilasci za djecu, seminari za nastavnike kako bi školskoj djeci približili umjetnost i muzeje, poboljšanje uvjeta obilaska za invalide itd. Muzeji bi trebali biti mjesta za civiliziranje građana, drži Paolucci parafrazirajući Napoleonovu izreku kako bi muzeji, biblioteke i škole trebale pretvarati rulju (plebe) u građane (cives). Odnosno, muzeji ne bi trebali zabavljati, kako se u posljednje vrijeme mislilo, već bi trebali kulturno obogaćivati ljude.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
dejure
19:13 21.12.2012.

Gluposti, trebali su napraviti kopiju te kapele sa kopiranim slikama

SI
sinaj
17:11 23.12.2012.

Kapela je stvarno fascinantna, nevjerojatno je do kojih se dosega ljudski duh može popeti. Današnja umjetnost često dokida samu sebe, ako se uopće i može više nazvati umjetnošću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije