Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskid sa sfrj

Prije točno 33 godine prvi saziv Sabora donio je povijesni "Božićni Ustav": Prvi Ustav samostalne Republike Hrvatske

Foto: Arhiva VL
1/5
21.12.2023.
u 19:50

Na današnji dan, 21. prosinca 1990., Hrvatska je dobila svoj prvi Ustav, kao samostalna država. Taj povijesni Ustav neovisne Republike Hrvatske svečano je proglašen, dan kasnije, 22. prosinca 1990. godine, a budući da je "rođen" uoči blagdana, taj najviši pravni i politički akt te temeljni konstitutivni, državni dokument, nazvan je i "Božićni Ustav". Upravo je tim, demokratskim Ustavom, omogućeno izdvajanje Hrvatske iz državno-pravne zajednice sa SFRJ te stvaranje samostalne i neovisne države.

Gotovo od samog svog početka, godina 1990. za Hrvatsku je, po mnogočemu, bila prijelomna, ključna i povijesna. U travnju i svibnju te godine održani su prvi, višestranački, parlamentarni izbori. Krajem svibnja konstituiran je Sabor, a u ljeto, 18. srpnja, Predsjedništvo tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske predložilo je Saboru donošenje Ustava. Na prijedlog Predsjedništva Sabor je, 25. srpnja 1990. godine, usvojio odluku da se pristupi donošenju novog Ustava RH, koju su podržala sva tri tadašnja saborska vijeća, Vijeće općina, Društveno-političko vijeće i Vijeće udruženog rada. Nakon te odluke, Komisija za ustavna pitanja Sabora i Ustavotvorna komisija Predsjedništva Republike pristupile su teškom i odgovornom poslu pripreme novog Ustava.

Ustavotvorna komisija, s Uredničkim odborom i Radnom grupom, objedinila je tada više od 250 ljudi različitih svjetonazora i političkih opredjeljenja, dobi i zanimanja - podjednako su bili zastupljeni poljodjelci, ribari, radnici, znanstvenici, akademici, povjesničari, pravnici, umjetnici... Tog je srpnja, Sabor izglasao i amandmane na postojeći Ustav SR Hrvatske iz 1974., kojima je odbačeno socijalističko obilježje, a sa zastave je izbačena crvena zvijezda petokraka. Nakon izglasavanja amandmana, na Markovu trgu spuštena je zastava SFRJ te je podignuta hrvatska zastava, s povijesnim grbom, čemu su svjedočili tadašnji zastupnici prvog saziva Sabora, kome je predsjedavao dr. Žarko Domljan.

VEZANI ČLANCI:

Noć kada je zvono najduže zvonilo

Prije 33 godine, početkom zime, 22. prosinca 1990. godine, na zajedničkoj sjednici triju vijeća, prvi saziv Hrvatskoga sabora donio je povijesnu odluku o proglašenju Ustava Republike Hrvatske. Te večeri Hrvatski Sabor je, osim novog Ustava, usvojio i Zakon o zastavi, grbu i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika. Trenutak svečanog prihvaćanja Ustava svojim je objektivom tada ovjekovječio naš fotoreporter, J. Obrenović, čija je fotografija na naslovnici Večernjeg lista objavljenog 22. prosinca, koji je sačuvan u našoj arhivi. Naglašeno je te večeri da je novi Ustav utemeljen na načelima moderne, zapadnoeuropske demokracije.

Foto: Arhiva VL

U uvodnoj riječi predsjednik Sabora, dr. Žarko Domljan, istaknuto je kako će Ustav biti čvrsto postolje i jamstvo za donošenje trajnih i učinkovitih zakona, bez kojih nije moguć demokratski ustroj zemlje. Ispred Ustavotvorne komisije Predsjedništva Hrvatske, dr. Smiljko Sokol je tada istaknuo da novi Ustav, po svom opsegu od 142 članka, spada među kraće europske ustave, no njegovo je donošenje bilo povod za najdužu zvonjavu saborskog zvona.

Naime, nikada do tada saborsko zvono nije tako dugo pozivalo zastupnike na nastavak sjednice, kao te povijesne večeri, poslije 15-minutne stanke, koju je dr. Žarko Domljan dao nakon svečanog proglašenja Ustava. "U prepunoj auli zastupnici nisu ni mogli, ni htjeli, skrivati sreću, a ni suze. Burna čestitanja i poljupci pretvorili su se u spontanu, kolektivnu pjesmu 'Zovi, samo zovi', no najdirljivije je bilo pred jaslicama, koje su prvi put, nakon 45 godina, osvanule u Saboru", stoji u članku iz naše arhive.

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

Povijesni raskid

Novi je Ustav, kako je tada naglasio prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, označio konačan raskid s komunističkim, socijalističko-samoupravnim, jednostranačkim sustavom, zasnovanim na društvenom vlasništvu i plansko-dogovornoj privredi. Tuđman je Ustav nazvao temeljnicom u izgradnji pune nacionalno-državne suverenosti Hrvatske, u državotvorno-političkom smislu, naglasivši kako će na tom temelju hrvatski narod nadograđivati te dovršiti svoj dom slobode i neovisnosti. 

Božićnim Ustavom Hrvatska je određena kao jedinstvena, nedjeljiva, demokratska i socijalna, suverena država naroda i njezinih državljana, pripadnika drugih naroda i manjina, u kojoj su zajamčena prava čovjeka, pravo vlasništva i vladavina prava. Hrvatska je njime određena kao država parlamentarne demokracije. Suverenitet Republike Hrvatske Ustavnim je odredbama određen kao "neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv" te je utvrđeno da "saveze s drugim državama Republika Hrvatska sklapa zadržavajući suvereno pravo da sama odlučuje o prenesenim ovlastima i pravo da slobodno iz njih istupa". 

Foto: Arhiva VL

Taj prvi Ustav zajamčio je slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti, slobodu osnivanja političkih stranaka, kao i slobodu poduzetništva i tržišta, kao temelja gospodarstva. Božićni Ustav odredio je i službenu uporabu hrvatskog jezika, a njime je bio utvrđen i dvodomni parlament, odnosno Sabor sastavljen od Zastupničkog i Županijskog doma. Do danas, Sabor je taj Ustav mijenjao u nekoliko navrata, u prosincu 1997., studenom 2000., ožujku 2001., a posljednja je izmjena bila ustavotvornim referendumom, u prosincu 2013.

 

Komentara 1

Avatar antikomunist1
antikomunist1
12:55 22.12.2023.

Od onda do danas pa za sve vijeke vjekova nikada više Jugoslavija! Nikada ma koliko nam se u "izabranim medijima" servira po nekoliko puta dnevno! Uzalud vam trud svirači. Uvijek moja Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije