Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi Mediteran

'Prije ste nas gledali na brdima Sirije, sada smo južno od Rima'

koptski kršćani, smaknuća,ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
17.02.2015.
u 16:40

Poruka je potpisana 's krvlju naciji Križa' čija je obala udaljena 200 milja

„Prije ste nas gledali na jednom brdu u Siriji. Danas smo južno od Rima... u Libiji“, poručio je vođa džihadističkih koljača s krvavim nožem u ruci nakon što su on i njegovi zlikovci odsjekli glave 21 Koptu na plaži kod Tripolija.

Teško je pronaći riječi da bi se opisala jezivost prizora – idilična pješčana plaža, na njoj 21 do očiju u crno maskiranih džihadista, svaki od njih u jednoj ruci drži nož, a u drugoj rame svoga zarobljenika koji kleče u pijesku – a valovi im gotovo zapljuskuju leđa. Sljedeći kadar pokazuje more potpuno crveno od krvi.

Ne smije se oklijevati

Ovaj jezivi prizor nadmašio je sve brutalnosti dosadašnjih brojnih pogubljenja u Siriji i Iraku. Nakon ovoga videa naslovljenog „Poruka naciji Križa potpisana krvlju“, Rim smatra da je prijetnja upućena njemu (Tripoli je samo 200 milja od talijanskih obala) te je zatvorio svoje veleposlanstvo i svi Talijani evakuirani su iz Libije. Oko jedan sat u noći na ponedjeljak stigao je brod s evakuiranim Talijanima u luku Augusta, pokraj Siracuse na Siciliji.

„Koljači ISIL-a sa svojim crnim zastavama ušli su u libijski glavni grad“, piše talijanska agencija ANSA. Nakon što je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni prije nekoliko dana izjavio kako je Italija spremna intervenirati u Libiji, džihadisti su ga nazvali „ministrom križarom“. Premijer koalicije lijevog centra Matteo Renzi traži hitni sastanak država EU kako bi se na njemu raspravljalo o stanju u Libiji.

Sve je izvjesnija talijanska vojna intervencija u Libiji, ali se ona mora provesti, kako ističe Renzi, pod okriljem UN-a. I dok Italija traži partnere za udar na džihadiste, egipatska vojska odmah je krenula na ISIL osvetiti svoje Kopte, koji su bili na privremenom radu u Libiji, a oteti su iz autobusa kojim su bili krenuli doma u Egipat.

Počelo rušenjem Gaddafija

U napadima egipatskih zrakoplova ubijeno je najmanje 50-ak terorista. Javnosti se odmah obratio predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi kazavši da će Egipat napadati teroriste “sve dok ih ne iskorijeni”. – Dobro je što je Egipat odmah odgovorio jer tim teroristima treba pokazati prave zube. Vjerujem da će egipatska vojska nastaviti s napadima jer teroristi u Libiji svaki dan su jači i postali su opasnost za čitav svijet, kazao je za Večernji list politički analitičar i profesor na sveučilištu Suez Canal u Ismailiju, Gamal Zahran.

Iako se svijet danas čudi što su se u Libiji pojavili džihadisti, predznaci su se pojavili  još 2011. kada je srušen Gaddafi. Nažalost, svijet je tada njima pomagao. Dok sam izvještavao iz Libije te 2011., na svim frontama bili su islamistički borci duge brade i crne odjeće, poput tadašnjih pripadnika Al-Qa'ide, a današnjih ISIL-a. Kada sam upitao jednog od vođa revolucionara, Abdula Majida Belhaja, koji je ranije bio u libijskim zatvorima zbog terorizma, žele li od Libije stvarati islamsku državu poput one talibanske u Afganistanu, odgovorio mi je: – Naravno, to je naš cilj i san.

>>Sirijsku djecu zatvorili u kavez i obukli kao zatvorenike ISIL-a

>>Egipatska odmazda: Bombardirali položaje ISIL-ovih militanata u Libiji

Komentara 133

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
16:56 17.02.2015.

Prokleti bili i vi i vjera vaša i rod neljudski vaš i vaš mentalni sklop i svi oni koji imaju razumjevanja prema vašim opravdanjima i idealima. Gadi mi se.

Avatar mg940
mg940
16:57 17.02.2015.

Sravnite ih sa zemljom, kaj se čeka

MU
mudri
17:03 17.02.2015.

Sa zadovoljstvom ću krenuti u boj protiv ovih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije